kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye üye olacak ülkeler arasında en başta

Yeni Haber
AB'nin kamuoyu yoklamaları kurumu Eurobarometre tarafından yapılan kapsamlı bir araştırmanın sonuçlarına göre, AB'liler, ''yakın gelecekte AB'ye üye olacak ülkeler'' sıralamasında Türkiye'yi başa çıkardı...
Eurobarometre'nin 27 bin kişinin görüşüne dayanan ''AB'nin komşularıyla ilişkileri'' konulu kamuoyu yoklamasında, AB'ye yakın gelecekte üye olabilecek 5 ülkenin hangileri olacağı da soruldu. Bu sıralamada Türkiye (yüzde 34), Hırvatistan (yüzde 12), Romanya ve Bulgaristan (yüzde 11) ve Ukrayna (yüzde 10) ön plana çıktı.

Romanya ve Bulgaristan'ın AB üyesi olduğunu bilmeyenlerin varlığı dikkati çekerken, Polonya ve Kıbrıs Rum kesimi gibi AB üyelerinin de ''yakın gelecekte katılabilecekler'' arasında yer aldığı gözlemlendi. Türkiye'nin AB'ye yakın vadede katılacağını düşünenlerin başında Hollandalılar (yüzde 66), İsveçliler (yüzde 59), Danimarkalılar (yüzde 55), Lüksemburglular (yüzde 52) Finler ve Yunanlar (yüzde 51) ve Almanlar (yüzde 50) geliyor.

Aynı kamuoyu yoklamasının sonuçlarına göre, AB vatandaşlarının yüzde 80'i, AB'nin komşularıyla ilişki politikasından habersiz gözüküyor. Kamuoyu yoklamasına katılan AB'lilerin yüzde 89'u, komşularla yapılacak işbirliğinde terörizm ve suç örgütlerine karşı mücadele unsuruna öncelik verilmesini istiyor. İşbirliğinde çevre ve enerji, ekonomik gelişme, demokrasi, eğitim ve göç dosyalarının ön plana çıkarılması da öneriliyor.