kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
ŞİRİN SEVER

En merak ettiğimiz sorular!

Geçenlerde elime geçti; "Neden Erkekler Seksten Sonra Uyur?" İlginç bir kitap... Birbirimize sorup durduğumuz, zaman zaman kafamızdan geçen ama yanıtını asla bulamadığımız enterasan sorular ve onlara verilmiş bilimsel cevaplar var içinde. Örneğin... Erkekler neden dinlemez? Silikon göğüsle bebek emzirilir mi? Yeşil çay gerçekten zararlı mı? Bronzlaştırıcı kozmetik ürünler nasıl bronzlaştırır? Kilolu kadınlar daha mı doğurgandır? Dolunayda vahşi suçlarda artış olur mu? Kitabın başlığında bütün kadınların ilgisini çekecek, bütün kadınların öğrenmek için yanıp tutuştuğu soru var elbette, satış garanti! Ama içinde egzersizden hayvanlara, hamilelikten vücuttaki organlara, mutfaktan kadın ve erkeklere dair yüzlerce soru var. Bu sorulara yanıtları ise cinsler arasındaki farklılıkları inceleyen Mark Leyner ve Dr. Billy Goldberg veriyor. Kitabın ön kapağında da şöyle diyorlar: "Ancak üç kadeh içkiden sonra bir doktora soracağınız türden yüzlerce soru..." 'Hadi bakalım' deyip çevirdim kitabın sayfalarını; en merak edilenleri seçtim. Bakalım cevaplar sizi tatmin edecek mi?

* Erkekler neden dinlemez? Araştırmalara göre erkek ve kadın sesleri erkeğin beyninde farklı alanları harekete geçiriyormuş. Kadın sesinin erkek beyninde; müzik gibi karmakarışık sesleri işleyen bir alanı tetiklediği keşfedilmiş. Erkek sesleri ise imgeler üretmeye yarayan beyin alanını aktive ediyor. Bu da kadın sesinin erkekler için en azından duyulması ve anlaşılması daha karmaşık ve zor bir ses olduğunu ortaya koyuyor. Bu kadar basit mi yani!

*
Neden erkekler seksten sonra uyur? Tıp literatürleri taranmış, çeşitli çalışmalar incelenmiş ve şu sonuca varılmış efendim: Orgazm sonrasında her iki cins de oksitoksin, prolaktin, gama amino bütirik asit ve endorfinler gibi kimyasallar salgılıyor. Bu kimyasalların her biri horul horul uykuya dalma hissine katkıda bulunuyor. Kimyasallar erkekte ve kadında eşit miktarda salgılanmıyor tabii. E hepimiz de kimin daha fazla orgazm olduğunu bildiğimize göre! İkili, bu açıklamadan tatmin olmayanlar için ninelerimizin yaptığı bir çıkarımı da eklemişler cevabın sonuna. Şöyle diyorlar: Seks sırasında sarfedilen çabanın, kasların enerji kaynağı olan glikojeni tükettiği düşünülüyor. Bu da erkeklerin uykusunu getiriyor. Erkeklerin kas kütlesi kadınlardan fazla olduğu için seksten sonra daha yorgun düşüyorlar.

* Silikon göğüsle bebek emzirilir mi? 'Her ne kadar ortalıkta bir dünya sahte meme varsa da az sayıda araştırma var!' diyorlar. Mevcut çalışmalara göre göğüs büyütme operasyonu yaptıran kadınlarda yaptırmayanlara kıyasla daha yetersiz emzirme oluyor. Bunu belirlemede, yapılan cerrahi teknik de önemli çünkü çok sayıda süt kanalı kesildiği takdirde emzirme kabiliyeti de azalıyor! Silikon isteyenler bir daha düşünsün!

*
Aspirin ağrının yerini nasıl buluyor? Yanıt şu: Aspirin ağrılı bölgeyi bulmuyor, yani bu ilaç göründüğü gibi ağrı peşinde koşan bir avcı değil! Diyelim ki bowling topunu ayağınıza düşürdünüz. Ağrıyı zonklayan parmağınızda hissetseniz de ağrının asıl gerçekleştiği yer beyin. Top ayağınızı ezdikten sonra hücrelerle sinir uçları zarar görüyor ve birtakım kimyasallar salgılanıyor. Bu kimyasallar ağrı lifleri üzerinden beyne mesajlar gönderiyor ve bu mesajlar beyinde ağrı olarak hissediliyor. Bu süreçte rol oynayan bir grup kimyasalın adı prostaglandin. Aspirin de hücrelerin bu kimyasalı üretmesini engelliyor. Midede ya da bağırsakta emilerek kana karışıyor. Oradan da sadece ağrıyan bölgeye değil vücudun her yerine yayılıyor.