kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Asım Abay

'Gazozun başkentiyiz talebe yetişemiyoruz'

ASIM Abay, Niğde Gazozu'nun sahibi. Abay'a göre, Niğde'de gazozculuk 19. yüzyılın başlarında Fertek kasabasındaki Rumlar'ın ithalat belgesi almak suretiyle ilk defa gazoz dolum makinaları getirmesiyle başladı. Rumlar, Fertek Gazozu'ndan sonra Fertek Rakısı'nı çıkarırlar. İlerleyen yıllarda İstanbul'da Olimpos Gazozu olarak devam ederler, ancak çocukları 1970'li yıllarda bu işi bırakır. "Niğde gazozun başkentidir" diyen Abay, o yıllarda Niğde'de 3 gazozcu bulunduğunu söylüyor. Ancak, yabancı kola şirketlerinin Türkiye'ye girişi ile hemen her ilde mahalli olarak üretim yapan pek çok gazozcunun rekabet edemeyerek yok olduğunu belirten Abay, "Bugün İç Anadolu'da bir tek biz varız diyebiliriz" diyerek gelinen durumu özetliyor.

KOŞER SERTİFİKALI İHRACAT
Asım Abay, eniştesinin mesleği olan gazoz işine, onun vefatıyla 1980 yılında girmiş. O yıllarda 5x70 metrekare büyüklüğündeki dükkanda yapılan imalat 1990 yılında OSB'de 3 bin metrekare kapalı alana taşınmış. Teknoloji ile tanışılmış. Saatte 9 bin 500 şişe imalatın talebe yetişmediğini bildiren Abay, 2001 yılında ABD'ye, 2006 yılında da Azerbaycan'a gazoz ihracatları olduğunu söyledi. Abay'ın anlatımına göre, Amerika'daki museviler bir yerde Niğde gazozu içmişler, çok hoşlarına gitmiş. Sahara adlı bir kuruluş, Museviler için ürünlerin helâl olduğunu gösteren 'Koşer sertifikası' da alarak, gazozun ihracatını gerçekleştirmiş. Bir konteyner Niğde Gazozu Amerika'ya gönderilmiş. Asım Abay, "Gazozda ülke çapında iddialıyız. Damak tadı bırakan hoş bir aromamız var. İçinde kullandığımız frambuaz, İngiltere'nin çok yüksek rakım mağaralarında rutubetli yerlerde yetişen özel çilek. 9 ilde bayilerimiz bulunuyor. Fabrikada 30 kişi çalışıyor. 4 milyon YTL ciromuz var" dedi.
Haberin fotoğrafları