kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yüksekova'da 43 bin yeşil kart bloke edildi

Yeni Haber
Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki 78 bin 566 yeşil kartlıdan 43 bin 354'ünün kartının bloke edildiği bildirildi.

Yüksekova Sağlık Grup Başkanı Dr. Mustafa Karaca, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ilçede 78 bin 566 kişinin yeşil kartı bulunduğunu, bunlardan 43 bin 354'ünün kartının kullanılmasının durdurulduğunu söyledi.

Yeşil kartların iptalinin söz konusu olmadığını belirten Dr. Karaca, henüz kesinleşmemiş nedenlerle bloke edilen yeşil kartların bloke edilme nedenlerinin en kısa sürede kart sahiplerine duyurulacağını ifade etti.

Karaca, yeşil kartı bloke edilen kişilerin detaylı bilgi için Sağlık Grup Başkanlığı Yeşil Kart bürolarına başvurabileceğini bildirdi.

Kaymakam Vekili Altuğ Çağlar ise yeşil kart konusunda toplu bir iptalin söz konusu olmadığını belirterek, iptalin ancak İlçe İdare Kurulunun onayıyla olacağını, kurul tarafından da böyle bir kararın alınmadığını kaydetti.

DİYARBAKIR'DA 2006 YILINDA 50 BİN YEŞİL KART İPTAL EDİLDİ

Sosyal devlet anlayışından yola çıkılarak yoksul vatandaşların yararlanması için Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan yeşil kart uygulamasını art niyetli kişiler sürekli istismar ediyor.

Diyarbakır Valiliği, 2006 yılında hak etmediği halde yeşil kart alan 50 bin kişinin kartını iptal etti.

Hiçbir sosyal güvencesi olmayanlara ücretsiz sağlık hizmeti verilmesi amacıyla 1990'lı yıllarda hayata geçirilen yeşil kart uygulamasının kapsamı genişletildi.

Kartlılara birçok sağlık kuruluşunun kapısının açılması ücretsiz ilaç ve gözlük verilmesi, yeşil karta ilgiyi de arttırdı. Yaklaşık 1.5 milyon nüfuslu Diyarbakır'da, 578 bin 564 kişi yeşil kartlı.

Gelen şikayetler üzerine komisyon kuran Diyarbakır Valiliği, uygulamayı istismar eden yaklaşık 50 bin kişinin kartınını iptal etti. Kartı iptal edilenler arasında otomobil ve apartman sahibi olanlar, onlarca dönüm arsası bulunan kişiler dahi var.

Araştırma komisyonu, varlıklı olmasına rağmen kart uygulamasından yararlandığını ortaya çıkardığı kişiler hakkında yasal işlem başlatıyor.
Diyarbakır'da, merkez ilçe ve köyler dahil olmak üzere 2006 yılında toplam 50 bin yeşil kartı iptal edildi. Yeşil kart sahibi olanlardan 304'ünün ise hayatını kaybettiği belirtildi. Sağlık güvencesi olmayan vatandaşların yararlandığı yeşil kart sıralamasında Türkiye'de ilk basamakta yer alan Diyarbakır, kart iptalinde de Türkiye genelinde beşinci sırada yer aldı. Sağlık Bakanlığı ise Türkiye genelinde 2005 yılında toplam 304 bin 411 kişinin yeşil kartını iptal etti. Diyarbakır'da bu rakam 4 bin 137 oldu.

Diyarbakır Sağlık İl Müdürlüğü de, vatandaşların yeşil kart işlemlerini büroya gelmeden takip etmeleri amacıyla işlemleri sanal aleme taşıdı. Türkiye'de ilk kez Diyarbakır'da oluşturulan bu sistemle vatandaşlar 'www.diyarbakiryesilkart.gov.tr' adlı internet sitesinden her türlü bilgile ulaşabiliyor. Yapılan bu uygulamayla, yeşil kart dağıtımının sağlıklı gerçekleşmesi, kuyruk ve izdihamlar ile suistimallerin önlenmesi hedefleniyor.

Diyarbakır Sağlık Müdürü Dr. Namık Kemal Kubat, yeşil kart dağıtımının sağlıklı gerçekleşmesi, kuyruk ve izdihamlar ile suistimallerin önlenmesi amacıyla örnek bir uygulama başlattıklarını söyledi.

Yeşil kart almak isteyen gerçek hak sahiplerinin ev ortamında veya internet cafelerde oturarak internet üzerinden işlemlerini yaptırabileceklerini dile getiren Dr. Kubat, şikayet ve isteklerini de ilgililere sanal alemden iletebileceklerini belirtti.

(AJANSLAR)