kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

THY'de kriz sona erdi

Yeni Haber
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Türk Hava Yolları (THY) A.O ve THY Teknik A.Ş ile Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş) arasında uyuşmazlığa neden olan toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlandığını bildirdi...
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, THY A.O ve Hava-İş Sendikası arasında uyuşmazlığa neden olan toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlandığını bildirdi. Başesgioğlu, tarafları bir araya getirdiği THY Genel Müdürlüğü'nde yaptığı açıklamada, ''Bu yaptığımız arabuluculuk faaliyetleri itibarıyla geldiğimiz nokta şudur; şu saat itibarıyla THY ve Hava-İş Sendikası arasındaki uyuşmazlık konusu tüm maddelerde tam bir anlaşmaya varılmıştır'' dedi. Başesgioğlu, grev ve lokavt kararlarının tarafların isteğiyle kaldırılacağını ve bir mutabakat imzalanacağını belirterek, en kısa sürede de 21. dönem toplu iş sözleşmesinin gerçekleştirileceğini kaydetti.

Ücret zamlarına da değinen Başesgioğlu, anlaşma çerçevesinde birinci yıl tüm ücretlere ortalama yüzde 10 zam, 80 YTL de seyyanen zam yapılacağını bildirdi.

Murat Başesgioğlu, 2008 yılında birinci 6 ay için yüzde 3 artı enflasyon farkı, ikinci 6 ay için yüzde 4 ve enflasyon farkının öngörüldüğünü sözlerine ekledi.

UZLAŞMAYA GÖRE ZAMLAR

Uzlaşmaya göre; birinci yıl tüm ücretlere ortalama yüzde 10 zam; çalışma gruplarına göre kıdem ücretlerine 50 YTL, iş tazminatlarına 30 YTL iyileştirme ile toplam 80 YTL seyyanen zam yapılacak. 2008 ilk altı ayı için ücretlere yüzde 3 artı enflasyon farkı, ikinci altı ay yüzde 4 artı enflasyon farkı verilecek.

THY-Hava İş 21. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmelerinde son anda sağlanan uzlaşma resmen açıklandı. Uzlaşma nedeniyle dün İstanbul'a giden Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu ve Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, bugün tarafları bir araya getirdiler. Toplantıya, THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, Genel Müdürü Temel Kotil ve Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin katıldı.

Toplantının ardından açıklama yapan Çalışma Bakanı Başesgioğlu, yaşanan sürece işaret ederek, hükümetin taraflarca alınan grev ve lokavt kararını demokratik hak olarak görüp saygıyla karşıladığını belirtti. Hükümet olarak grevin ekonomiye olası yansımalarını değerlendirdiklerini ve tarafları son bir kez daha masaya davet ettiklerini anımsatan Başesgioğlu, bunun için arabuluculuk yapmak üzere komisyon oluşturulduğunu ifade etti.

10 günlük arabuluculuk faaliyetleri içerisinde titiz bir anlaşma yapıldığını söyleyen Başesgioğlu, tarafların akılcı, hem çalışanı koruyan hem de şirketin gelecekteki performansını düşünen bir tavır içinde olduğunu, hiçbir tarafın süreci sabote etmediğini anlattı.

HEM ÜCRET HEM İDARİ MADDELERDE UZLAŞMA

Arabuluculuk faaliyetinin sonucu olarak THY ile Hava-İş arasındaki uyuşmazlık konusu tüm maddelerde anlaşmaya varıldığını açıklayan Başesgioğlu, "Gerek idari gerek ücrete ilişkin olarak tarafların kendi iradeleri, sorumlu davranışları ile uyuşmazlık maddelerinde tam mutabakat sağlanmıştır" dedi.

Grev ve lokavt kararlarının tarafların kendi iradeleri ile ortadan kalkacağını belirten Başesgioğlu, 21. Dönem Toplu İş Sözleşmesi'nin en kısa sürede taraflarla birlikte imzalanacağını söyledi.

THY İMKANLARINI ZORLADI

THY yönetiminin çalışanlar lehine bir tavır gösterdiğini ifade eden Başesgioğlu, "THY yönetimi imkanlarını zorlamıştır ve çalışanların kazanılmış hakları üzerine yeni haklar ilave etmede büyük bir anlayış göstermiştir. Gerek sosyal haklar gerek ücrete ilişkin haklarda önemli iyileştirmeler yapılmıştır" dedi.

İLK YIL YÜZDE 10, İKİNCİ YIL 3+4 ZAM

Ücret konusundaki uzlaşmayı açıklayan Başesgioğlu, birinci yıl tüm ücretlere ortalama yüzde 10 zam yapılacağını bildirdi. THY'nin çalışma statüsünde 30'a yakın grup bulunduğunu belirten Çalışma Bakanı, bu gruplar içinde kıdem ücretlerine 50 YTL, iş tazminatlarına 30 YTL iyileştirme ile toplam 80 YTL seyyanen zam yapılacağını kaydetti.

Başesgioğlu, 2008'in ilk altı ayı için ücretlere yüzde 3 artı enflasyon farkı, ikinci altı ay için yüzde 4 artı enflasyon farkı verileceğini ifade etti.

Çalışma Bakanı, düşük ücretlerle çalışanlara olabildiğince yüksek oranda iyileştirmeler yapılacağını, geçmişte hak kaybı yaşayan teknik personele hak taahhüdünde bulunulduğunu da vurguladı.

UÇUŞ GÜVENLİĞİNDE İYİLEŞTİRME

Uçuş personeli ile ilgili olarak da iyileştirmelerin yapılacağını bildiren Başesgioğlu, daha önce yönetmeliklerde yapılan iyileştirmelerin teyit edildiğini ve uçuş personelinin çalışma şartları konusunda iyileştirme yapılmasının taraflarca dikkatle not edildiğini anlattı. Bakan, toplu sözleşmenin gelecekte uçuş güvenliğinde pürüz yaşanmaması için taraflar tarafından dizayn edileceğini söyledi.

Arabulucu olarak sürece katılan Türk-İş Başkanı Salih Kılıç da, toplumsal uzlaşma, anlaşma ve sosyal diyaloğun önemli olduğunu vurguladı. Kılıç, "Huzur ve güven önemlidir, parayla satın alınmaz. Bundan sonraki süreçte sözleşmeyle elde edilen hakların uygulamaya geçmesi önem arzetmektedir" dedi.

Toplantı sonunda THY ile Hava-İş yönetimleri arasında toplu sözleşme görüşmelerinde sağlanan uzlaşmaya ilişkin mutabakat zaptı imzalandı.