kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Tibet'in gençlik pınarı ünlü oldu

BUGE CANKAT GÜNAYDIN
Himalayalar'da yaşayan Tibet'li rahiplerin gençlik sırlarını anlatan 'Tibet'in Gençlik Pınarı' adlı kitabı ünlüler de keşfetti. İpek Tuzcuoğlu'ndan Deniz Akkaya'ya kadar pek çok isim kitapta yer alan Tibet egzersizlerini yaparak gençliklerini koruyor. '5 Ayin' adı verilen egzersizlerin sırrı, vücudun ana enerji merkezlerini (çakraları) düzenlemesinde yatıyor..
Üç hafta önce bir kitapçının ücra bir köşesinde bir kitap gözüme çarptı. Ne 'Alın beni okuyun' diye bağıran şaşalı bir kapağı vardı, ne de methini daha önce duyduğum bir kitaptı... Sadece ismi dikkatimi çekmişti. 'Tibet'in Gençlik Pınarı'... Tibet'in zihnimde çağrıştırdıklarından yani meditasyon, ruh temizliği, Tibet'te Yedi Yıl filmi, Budizm, çakralar, akupunktur gibi günümüzde moda olmuş Uzakdoğu ritüelleri yüzünden kendimi kitabın arka kapağını okurken buldum. Aynen şöyle yazıyordu: 'Bu kitap gençlik pınarının sırlarını bulmak için gizemli Himalaya Dağları'na giden ve onu bulan bir adamın gerçek öyküsüdür. Binlerce yıldır Tibet'te gizlenen kayıp bir manastır, büyük bir özenle korunan gençlik sırlarına sahiptir.' Hemen kitabı satın aldım ve 'Bir kitap okudum ve hayatım değişti' cümlesini yakın bir zamanda kuracağımı hissederek okumaya başladım. ... Türkiye bu kitapla 2002'de tanıştı aslında ama 'Tibet'in Gençlik Pınarı' 1930'lu yılların sonunda yazılmış. Pek çok ülkede best-seller olan kitabın yazarı Peter Kelder, Tibet'te bir manastarda yaşayan 'lama'ların (Tibet'li Budist rahipler) gençlik sırlarını keşfetmeye giden Albay Bradford'un yaşadığı gerçek bir öyküyü anlatıyor.

40 YAŞINDA GÖZÜKEN DEDELER
Bradford, Hindistan'da görevli olduğu yıllarda, oradaki yerli halktan, bir manastırda yaşayan ve gençlik pınarının sırrına sahip olduğu söylenen Tibet'li rahipler hakkında olağanüstü hikayeler dinlermiş. Bu hikayelerde o manastıra girdikten sonra gizemli şekilde yeniden sağlık kazanan yaşlı insanların gençleşme mucizesi anlatılıyormuş. Manastırda yaşayan rahipler aslında 100 yaşında olmalarına rağmen 40'tan fazla göstermiyorlarmış! Ve aradan yıllar geçmiş. Diğer pek çok insan gibi Bradford da 40 yaşından itibaren yaşlandığını hissetmiş ve Tibet'teki efsane manastırı bulmaya karar vermiş. 4 yıl sonra geri döndüğünde en yakınları bile onu tanımakta güçlük çekmiş. Bastonlu, kambur, soluk yüzlü ve beyaz saçlı Albay Bradford'dan eser yokmuş. Beyaz saçları, yerini siyah saçlara bırakmış. 70'lik beden, 40 yaşlarındaki bir insanın dinçliğine kavuşmuş.

GENÇLEŞEN YÜZLERCE KİŞİ VAR
Sadece Bradford değilmiş bu kitaptaki yazanları uygulayıp olağanüstü bir değişim geçiren. Kitabın ilk sayfaları değişim öyküsü yaşayan insanlara ait... 'Beyaz saçlarım siyahlaştı', 'Bir haftada gözlerim iyi görmeye başladı', '130 kilodan 88 kiloya indim', 'Romatizmam vardı, yürüyemiyordum, şimdi kilometreler katediyorum', '83 yaşındayım ama belleğim bir gencinki gibi' diyen çok okuyucu var. 'Vay be' dedim! Herkes gençleşmek için dünyanın parasını harcarken, en riskli ameliyatlarda bıçak altına yatarken gençliğin sırrı bu incecik kitapta saklıydı. 'Peki neden o zaman ünlüler bu kitaptaki verileri uygulamıyor?' diye düşündüm ve bir araştırma yaptım. Ama sonuçlar beni şaşırttı. Çünkü bu kitabı benim gibi keşfeden pek çok ünlü vardı; Ayşegül Aldinç, İpek Tuzcuoğlu, Ayşenur Yazıcı, Deniz Akkaya, Hülya Avşar ve İzel gibi...
Haberin fotoğrafları