kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Anayasa taslağında orduya dokunulmadı

Zübeyde YALÇIN / ANKARA
Anayasa taslağında, Genelkurmay'ı Milli Savunma Bakanlığı'na bağlayan bir hüküm yok. Devrim Yasaları da dokunulmayan maddelerden birisi..
Yeni anayasa taslağına, kadınlara dönük "pozitif ayrımcılık" düzenlemesi konurken, askere dokunulmadı. Taslakta, AB'nin uzun süredir istediği Genelkurmay Başkanlığı'nın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanmasına ilişkin bir hüküm yer almıyor.

POZİTİF AYRIMCILIK
Türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasından seçmeli din dersine kadar birçok düzenlemeyi içeren yeni anayasa taslağında, mevcut anayasanın "Kanun önünde eşitlik" başlıklı 10. maddesinde yer alan; "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi" düşünce, felsefi" inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir" ifadesi korunuyor ancak yeni bir hüküm ekleniyor. Buna göre taslakta, kadınlar, çocuklar ve yaşlılar lehine yapılan yasal düzenlemelerin eşitliğe aykırı olmayacağı hükmü yer alıyor. Böylece pozitif ayrımcılık hükmü taslakta yer almış oldu. Yeni anayasanın kabul edilmesi durumunda, bu düzenlemeyle birlikte siyasi kotadan, kadın çalışanların maaşlarına, istihdamına kadar birçok konuda düzenleme yapılabilecek.

TSK MADDESİ KORUNUYOR
Yeni anayasa değişiklik taslağında, Genelkurmay Başkanlığı'na dokunulmuyor. Taslakta Genelkurmay Başkanlığı'nın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanmasına ilişkin bir hüküm yer almıyor. Paket kapsamında dokunulmayan maddelerden biri de şapka, tekke ve zaviyelerin kapatılması, kıyafet, harf, resmi nikah ve Tevhit-i Tedrisat gibi Devrim Yasaları. Bu yasaların anayasaya aykırılığı iddia edilemiyor.

TÜRKİYE VATANDAŞLIĞI
'Türk' üst kimliği ile ilgili hükümler için taslakta üç seçenek sunuluyor. İlk seçenekte, 1924 Anayasası'nın da öngördüğü "Türkiye'de din ve ırk ayırt edilmeksizin vatandaşlık bakımından herkese Türk denir" hükmü aynen yer alıyor. 'Türk' ifadesine yer verilmeyen diğer alternatifler ise şöyle: "Devlete vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes TC vatandaşıdır." "Vatandaşlık temel bir haktır. Kanunun öngördüğü esaslara uygun olarak herkes TC vatandaşıdır." Bu iki alternatiften birini AKP'nin kabul etmesi halinde anayasadaki Türk üst kimliği tarih olacak.