kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

Babacan mı, Şimşek mi?

Türkiye gibi sıcak para mahkûmu bir ülke küresel çalkantıdan nasıl etkilenir?
Dolar iner mi, yoksa çıkar mı?
Böylesine sıkıntılı bir dönemde vatandaş hesabını nasıl yapar?
Bu sorulara iki konuk yanıt veriyor.İlk yanıt bir süre Pasific Stock Exchange'de çalışan Mustafa Kıral'dan geliyor:
"ABD'de yatırımcı küresel hasar tespitini bekliyor. Bankaların üçüncü çeyrek bilançolarında son dalgalanmadan ne kadar dalga yedikleri ortaya çıkacak. Zarar çok büyükse dolara inanılmaz talep olur. Ben doların diğer para birimleri karşısında değer kazanacağını düşünüyorum."
İkinci yanıtı ise bir dönem Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) Ekonomik Araştırmalar Grubu Koordinatörü olarak görev yapan Erkin Şahinöz veriyor.
"Hasar az olursa piyasalar yılsonu rallisi yapar. Zararın boyutu doların yönünü belirler. Bana göre Türkiye her koşulda hazırlıklı olmalı. ABD çalkalanmaya devam edecek. Türkiye her çalkanmadan iki kere daha fazla etkilenecek. O yüzden finansı ve dünyayı iyi izleyen bir ekonomi bakanının bir an önce işe başlaması şart.!"
Doğru söze ne denir!..
Öyle ya, yeni kabinede ekonominin patronu kim olacak? Devlet Bakanı Ali Babacan mı? Gaziantep milletvekili Mehmet Şimşek mi? Biz bunları tartışırken yeni bir kriz yaşamak istemeyen Türk halkı yüksek reel faiz şampiyonu Türkiye'nin Merkez Bankası'yla Hazine'sine odaklanmayı tercih ediyor.
Kaybedecek vakit yok. Duyurulur!..