kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çin mallarına bir darbe de Arjantin'den

Yeni Haber
Son günlerde oyuncaklarının dünya genelinde toplatılmasıyla büyük darbe alan Çin, şimdi de Arjantin tarafından mallarına getirilen ağır kotaları konuşuyor.

Arjantin yönetimi, 17 Ağustos'ta aldığı kararla, tekerlek, tekerlek göbeği, elbise, oyuncak, deri, ayakkabı, tekstil ürünleri, bisiklet ve bilgisayar parçaları gibi ürünlerin ithalatına karşı önlemler alacağını, söz konusu önlemlerin özellikle Çin mallarına karşı olacağını bildirdi.
Çin mallarına uygulanacak kota planında kalite belgesi, izin belgesi, güvenlik belgesi, fiyatları çok düşük olan malların sıkı takibi gibi önlemler yer alıyor.

Çin medyasındaki haberlerde, Çin'den gelen tüm mallar ile bazı Uzakdoğu ülkelerinden gelen bir bölüm malların Arjantin tarafından gümrükte bekletilerek hiçbir işlem yapılmadığı belirtildi.

Çin Ticaret Bakanlığı'nın konuyla ilgili açıklamasında, Arjantin'in kendilerine haber vermeden böyle bir uygulama başlatmasını anlayamadıkları ve bunu kabul edemeyecekleri kaydedildi.

Olayı çok dikkatli bir şekilde takip edeceklerini söyleyen Çinli yetkililer, Arjantin'in kotasına karşı önlemler alacaklarını bildirdi. Çin, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ)'nün ilk üyelerinden olan Arjantin'in bu önlemleri almakla DTÖ kanunlarını çiğnediğini ve Çin'in çıkarlarına zarar verdiğini dile getiriyor.

Olaya geniş yer veren Çin basınında, Pekin yönetimin ısrarlı baskılarından sonra Arjantin hükümetinin gümrükteki malları işleme aldığı, fakat çok sıkı bir denetlemeden geçirdiği ifade edildi.

Çin ve Arjantin, 2004 yılında stratejik ortaklık ve işbirliği anlaşması imzalamıştı

Çin malları dünya genelinde son aylardaki sağlığa zararlı olmalarının ortaya çıkmasından sonra büyük tepki toplamıştı. Çinli yetkililer, her ne kadar ihraç ettiği malların yüzde 99'unun güvenli olduğunu açıklasa da bu, başta ABD olmak üzere bazı batılı ülkeleri tatmin etmiyor.
ABD, köpek ve kedilerin ölümüne neden olan ve zehirli melamin maddesi karıştığı belirtilen Çin yapımı köpek mamalarının yanı sıra diş macunu, lastik ve bazı deniz ürünlerinin sağlıksız olduğu gerekçesiyle ithaline yasak getirmişti.

Son olarak da kısa süre önce yanlış monte edilmiş mıknatıs parçaları ile kurşun bazlı boyaların kullanıldığı Çin malı 19 milyon oyuncak ABD tarafından dünya genelinde toplatılmıştı.