kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Köşk 3'üncü tura kaldı

Zübeyde YALÇIN; Hülya KARABAĞLI, Osman AYDOĞAN, Ha
446 milletvekilinin katıldığı ikinci turda AK Parti 4 fire şaşkınlığı yaşadı. Dışarıdan iki milletvekilinin desteği ile 342 oy almayı bekleyen AKP 337 oy çıkınca şaşırdı. Sayım 5 kez tekrarlanmasına rağmen sonuç değişmedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Köşk 3'üncü tura kaldı
Abdullah Gül
1. tur: 341
2. tur: 337

Sabahattin Çakmakoğlu
1. tur: 70
2. tur: 71

Tayfun İçli
1. tur: 13
2. tur: 14

BOŞ
1. tur: 23
2. tur: 24

Çankaya'nın yeni ev sahibini belirleyecek olan Cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci turda da gereken 367 oyu alamayan Abdullah Gül, 28 Ağustos'ta yapılacak üçüncü tura kalırken AK Parti ikinci turda fire şaşkınlığı yaşadı. TBMM Genel Kurulu dün saat 15.00'da, Köksal Toptan başkanlığında toplandı. CHP'nin katılmadığı oturuma MHP ve DSP'liler girip oylarını kullandı. Başbakan Tayyip Erdoğan, Deniz Kuvvetleri Komutanlığındaki devir teslim törenine katılmak için oyunu erken kullandı. Toptan, toplantı yeter sayısı olan 367 rakamının arandığı Genel Kurul'da 398 milletvekillerinin elektronik, 50'nin üstünde milletvekilinin de pusula göndererek yoklamaya katıldığını belirtip, toplantıyı açtı.

3 KEZ SAYIM YAPILDI
Yapılan gizli oylamanın tasnifi yaklaşık 40 dakika sürdü. AK Parti, Gül'e çıkan oyların az olması üzerine itiraz etti. Sayım 5 kez yenilendi. Sadece MHP'li aday Sabahattin Çakmakoğlu'na bir fazla oy gittiği ortaya çıktı. Oylamaya 446 milletvekili katıldı. AK Parti'nin adayı Gül'e 337, MHP'li Çakmakoğlu'na 71, DSP'li Tayfun İçli'ye 14 oy çıktı. 24 milletvekili de boş oy kullandı. 98 milletvekili olan CHP, Kamer Genç ve Erdoğan Yetenç bu tura da katılmadı. İlk tura katılan bağımsız milletvekili Mesut Yılmaz bu kez oylamaya gelmedi. AK Parti'nin Başkan Köksal Toptan dışında 340 milletvekili bulunmasına karşın Gül'e 337 oy çıktı. Yani AK Parti üç fire verdi. Ancak BBP'li Muhsin Yazıcıoğlu ile Şanlıurfa bağımsız Milletvekili Eyit Eyüpoğlu'nun da Gül'e oy verdiği düşünülürse AK Parti'deki fire sayısı 5'e çıkıyor. Bu firelerden birinin Meclis'te bulunmasına karşın oylamaya yetişemeyen AK Parti'li Mustafa Çetin olduğu bildirildi.

"3 VEKİLİN MAZERETİ VAR" İDDİASI
AK Parti Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa firelerle ilgili, grup başkanvekillerinden aldığı bilgiye göre seçimlerin 2'inci turuna AK Parti'den 3 milletvekilinin mazereti nedeniyle katılmadığını iddia etti. Ancak meclisteki katılım bu iddiayı doğrulamadı. DTP ve Hamit Geylani ile ÖDP'li Ufuk Uras boş oy atacaklarını açıklamışlardı. 22 boş oy çıkması gerekirken sayı bu turda 24'e ulaştı. AK Parti kulislerinde firelerin kim olabileceği tartışıldı. Eyüpoğlu, "Ben kesinlikle Gül'e oy verdim. Ama iki kişinin vermeyeceğini duymuştum. Bize bir şey derler diye AK Partili Eyüp Cenap Gülpınar'a kullandığım oyu gösterdim" dedi. Yazıcıoğlu da "Bizde söz namustur" dedi ve Gül'e oy verdiğini söyledi. 28 Ağustos'ta yapılacak seçimde 276 milletvekilinin oyu yeterli olacak. Bu nedenle Gül üç gün sonra partisinin oylarını alarak seçilecek ve aynı gün yemin edip Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı olacak.