kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

SSK'lı tüp bebek için 90 gün prim yeterli

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
23.08.2007
Devletin SSK'lı çiftlere tanıdığı tüp bebek tedavisi için 90 gün prim ödemiş olmak yeterli. Grip için Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan sağlık yardımı alma hakkı olan herkes tüp bebek tedavisinden de yararlanabilir!..
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü Uzmanı Dr. Halil Akçe, okurlardan gelen soruları yanıtladı:

BİR YIL SSK PRİMİ YETER Mİ?

* Daha önce hep sigortasız işlerde çalıştım. Bir yıldır SSK'lıyım, eşim çalışmıyor, tüp bebek yardımından yararlanabilir miyiz? Mehmet Ö./Ordu Şu an tüp bebek tedavisine hak kazanabilmeniz için 90 gün prim ödemiş olmanız yeterli. Bunun ardından sağlık yardımından yararlanma hakkı kazanırsınız, dolayısıyla tüp bebek tedavisi de yaptırabilirsiniz.

5 YILDIR ÇOCUK İSTİYORUZ


* 5 yıllık evliyim ama çocuk sahibi olamıyoruz. Eşim ve ben Avcılar'da özel bir merkezde tetkikler yaptırdık. Sorunun benden kaynaklandığı anlaşıldı. Doktor, çocukluğumda geçirmiş olduğum ateşli bir hastalık nedeniyle spermimin bulunmadığını söyledi. Ancak bu arada eşim kist ameliyatı oldu ve yumurtalığının birisi alındı, ötekini korumaya çalışıyoruz; çünkü kist kendini yeniledi ve o da gitmeden bir çocuk sahibi olmak istiyoruz. Eşim de 3.5 yıldır çalışıyor yani ikimiz de sigortalıyız, yeni uygulamadan yararlanabiliyor muyuz? Arif S./İstanbul Siz ailece Sosyal Güvenlik Kurumu'nun tüp bebek uygulamasından yararlanmaya hak kazanmışsınız. Erkek kısırlığına yönelik tedavi sonrası tüp bebek uygulamasından yararlanabilirsiniz. Eşiniz de siz de sigortalı olduğunuz için rahatlıkla sistemden yararlanıp tüp bebek uygulaması yaptırabilirsiniz.

EŞİMİN ÖZEL SİGORTASI VAR

* Ben ve eşim 34 yaşındayız ve tam 7 senelik evliyiz. Çok istememize rağmen bu süre zarfında bir bebek sahibi olamadık. Ben biletarel varikosel (testislerdeki kanı boşaltan toplardamarın genişleyip varisleşmesi) ameliyatı geçirdim. Eşimde demir eksikliği olduğu söylendi. Gerekli tedaviler yapıldı. Hatta tam 3 kere aşılama yapıldı ancak yine de netice alamadık. Eşimle birlikte bütün bu neticeler sonucunda tüp bebek tedavisi yaptırmaya karar verdik. Ancak ekonomik şartlar buna el vermedi. Şimdi SSK'nın tüp bebeği ödemeye başlaması ile birlikte çok sevindik. Tüm şartlarımız bir şey dışında tutuyor. Ben SSK'lıyım ancak eşim bankada çalıştığından kendine ait sandıkları var. Ve banka bırakın tüp bebeği, aşılamayla ilgili hiçbir ödemeyi yapmadı. Benim size sormak istediğim; eşim tedavisini benim üzerimden SSK'da yaptırabilir mi? Biz bu şartlar altında tüp bebek yaptırabilir miyiz? Faysal I./Ankara Tüp bebek tedavisi kadına yönelik bir işlem olduğu için kadının sosyal güvenlik kurumunca karşılanır. Yani eşiniz SSK'lı olsaydı tüp bebek ödemesi, kurumu tarafından karşılanırdı. Ancak bankaların sağlık sigortalarında bazı sağlık kalemleri çıkartılıyor; bu nedenle tüp bebek ödemesinden yararlanamıyor olabilirsiniz. Sizin üzerinizden bu durumda eşinizin tüp bebek tedavi masrafı alması mümkün değil. Sadece sizi şu konuda uyarmak isterim. Bazen bankalar özel sigortalar oluştursalar bile çalışanlarını SSK'lı gösterebiliyorlar. Bunu araştırın. Belki eşinizin Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan yararlanma hakkı vardır. Yoksa da hemen ümidiniz tükenmesin, bankalar genellikle Sosyal Güvenlik Kurumu tebliğlerini esas alırlar. Bu konuda talepkar olun, eminim onlar da bu ödemeyi kabul edecektir.

BENİM SİGORTAM YETER Mİ?

* Eşim ev hanımı, sekiz yıllık evliyiz ve ben 11 yıldır sigortalıyım. Daha önce bütün testlerimizi yaptırdık. Eşimin tüpleri tıkalı. Bu yüzden tüp bebek yaptırmak istiyoruz. Ancak eşimin kendi sosyal güvencesi olmaması tüp bebek uygulamasından yararlanmamızı engeller mi? Günay T./Konya Erkek sigortalıysa ve kadın çalışmıyorsa, kocası üzerinden sağlık yardımı alıp tüp bebek uygulamasından yararlanabilir. Kurumun sağlık yardımlarından yararlanabilen kişi, tüp bebek uygulamasına da hak kazanıyordur. Yani grip için Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan sağlık yardımı alan kişi, tüp bebek için de uygulamaya dahil olabilir.

EMEKLİ SANDIĞI DA GEÇERLİ Mİ?

* Yaklaşık 3 ay önce Zeynep Kamil Hastanesi'ne rapor için başvurduk. Eşime mikro tese (sperm arama işlemi) uygulanacağı için devlet hastanesinde yatırmadık. 'Raporumuzu alalım, hem ilaçlarımız hem de devletten katkı payı alırız' diye düşündük. Eşim Emekli Sandığı ancak ben SSK çalışanı olduğum için tüp bebek masraflarının karşılanmadığını öğrendik; bu konuda bir değişiklik var mı? Zeliha S./İzmir Var. Haziran ayında yayımlanan genelgenin ardından siz de tüp bebek tedavi masraflarınızı kendi sosyal güvenceniz üzerinden karşılayabilirsiniz. SSK kapsamında çalışanlara da tüp bebek tedavisinden yararlanma hakkı tanındı.
Haberin fotoğrafları