kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İran PKK'yı vuruyor

Yeni Haber
İran ordusu tarafından terör örgütü PKK'nın uzantısı PJAK'a yönelik başlatılan operasyonların, kuzey Irak'ın yaklaşık 5 kilometre kadar iç kesimlerine kaydırıldığı bildirildi.

Kuzey Irak sınırına büyük askeri yığınak yapan İran ordusunun terör örgütü kamplarını bombalamasıyla kaçan teröristler, terör örgütü PKK'nın da kamplarının bulunduğu bildirilen Kandil Dağı ve Haci Umran bölgelerine sığındığı ifade edildi. Bunun üzerine Irak'ın kuzeyine 5 kilometre kadar girdiği belirtilen İran ordusu, Kandil ve Haci Umran bölgelerindeki terör örgütü kamplarını bombalıyor.

İran ordusunun terör örgütü kamplarını yoğun top ateşine tutması sonucu, teröristlerin sığınaklara kapandığı bildiriliyor.

HELİKOPTERLERDEN ATILAN BİLDİRİLER

İran ordusu tarafından dağıtıldığı öne sürülen bildirilerde, sivillerin çatışma bölgelerini terk etmesi isteniyor. Helikopterlerden atılan bildirilerde, "Kürt halkından, bu bölgelerin boşaltılması için yardım istiyoruz. ABD'nin bölgeyi ele geçirmek için gönderdiği bu ajanlar, bölgede huzur ve istikrarı bozmayı, burada zulüm yapmayı amaçlıyor.

Birkaç gün içinde bölgede havadan ve karadan geniş çaplı operasyon başlatacağız" deniliyor.İran ise bu bildirilerle ilgisi bulunmadığını savunuyor. İran hükümet sözcüsü Gulamhüseyin Elham, çarşamba günü Tahran'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Eğer gerçekten böyle bir bildiri dağıtıldıysa, amacı komşularımız ve özellikle Irak'ın kuzeyinde yaşayan Kürtler arasında, propaganda ve psikolojik savaş amacıyla endişe yaratmaktır" demişti.

GÖÇ

Öte yandan, İran ordusunun terör örgütü kamplarını havan topu ve uzun menzilli toplarla bombalamasından etkilenen sivillerin, korku ve paniğe kapılarak, katır sırtında daha iç kesimlere göç ettiği gözleniyor.

Bombardıman yüzünden yaklaşık 2 bin ailenin, bu bölgelerden kaçarak düz ovalarda kurdukları kıl çadırlarda yaşamını sürdürdüğü belirtiliyor.Çatışmadan kaçanlardan bir kişi, "Ailemle birlikte Kandil civarında oturuyorduk. İran askerleri yaklaştığı için korkudan kaçıyoruz. Günlerdir çatışma sürüyor. Atılan toplar evlerimizin yakınlarına düşüyor. Köyümüz tamamen boşaldı. Canını kurtarmak isteyen kaçıyor" dedi.

İran sınırında yaşayanlardan bir grup da, İran ile terör örgütünün Kandil civarını savaş alanına çevirdiğini, sürekli bombaların
patladığını ve çok korktuklarını anlattı.Aynı kişiler, bazı terör örgütü üyelerinin köye gelerek, "Burada büyük çatışma çıkacak, canınızı kurtarmak istiyorsanız burayı terk edin" dediğini, bunun üzerine yanlarına alabildikleri eşyalarını hayvanlara yükleyerek kaçmaya çalıştıklarını, iki gün önce çıktıkları yolculuğun Haril bölgesine kadar devam edeceğini söyledi.

Kaçmaya çalışanlardan Fatma Mustafa, İran'ın top mermileriyle saldırdığını ve dağları bombaladığını belirterek, korktukları için
kaçmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Fatma Mustafa, "İran ile PKK arasında çıkan çatışmada zararı biz görüyoruz" ifadesini kullandı.

Bu arada, liderliğini Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin yaptığı Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) kaynakları, İran ordusunun Haci Umran, Hakurke, Kandil ve Pıştder dağlık bölgelerini kuşatma altına aldığını ve bölgeyi bombalamaya devam ettiğini belirtiyor.

Kaynaklar, Kandil çevresindeki yerleşim alanlarını boşaltan köylülerin, daha güvenli bölgelerde geçici yerleşim yerleri oluşturduğunu ifade ediyor.Jarava kasaba yönetimi sorumlusu Azad Hesen, Kandil çevresindeki Maredu, Sereglev, Bestev, Erkev ve Rezge köylerinden kaçan 30 ailenin geçici olarak Mengurayeti köprüsü yakınlarına yerleştiğini bildirdi.

Bu ailelerin kötü koşullarda bulunduğunu kaydeden Hesen, "Jarava kasabası olarak, zor durumda olan bu vatandaşlarımıza gücümüz oranında gıda ve çadır yardımında bulunduk. Ancak bu yeterli değil. Çünkü buraya daha çok kişinin yerleşeceğini tahmin ediyoruz. Uluslararası Kızılhaç Örgütünden yardım talebinde bulunduk" diye konuştu.

AA