kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Haberde adı geçen Nuran Can..

Guardian: Töre cinayeti yerine töre intiharı geçti

DIŞ HABERLER
İngiliz The Guardian gazetesi, G.Doğu'da töre cinayetlerinin yerini, kadınların kendi canını almaya zorlandıkları intiharların aldığını yazdı..
İngiltere'de yayımlanan The Guardian gazetesi, Güneydoğu'da "töre cinayetlerinin" yerini almaya başlayan "töre intiharlarını" dünyaya, "Türkiye'de aileler genç kızlarını, kendi canlarını almaya zorlamakla suçlanıyor" sözleriyle duyurdu. Helena Smith imzalı haberde, 25 yaşındaki Nuran Uca'nın, "asla evlenemeyeceği bir adama" aşık olma "suçu" nedeniyle 14 Temmuz'da evinin banyosunda kendini astığı ifade edildi. Söz konusu intihar ile ilgili konuşan Kamer yetkilisi Remziye Tural'ın da, "O çağdaş bir kadındı. Dar kıyafetler giyerdi ve bu yüzden ailesi onu reddetti" sözlerine yer verildi.

RAKAMLAR ÇELİŞİYOR
Son bir ayda, 250 bin nüfuslu Batman'da 7 kadının çok benzer biçimde intihar ettiği belirtilen haberde, Türkiye genelinde erkeklerin intihar oranının kadınlara göre 2 kat daha fazla olduğu ancak 2001 yılından bu yana Batman'da 300 kadının intihar ettiği ileri sürüldü. Ancak resmi rakamlar, bu rakamın kadın ve erkek toplam intihar girişimine ilişkin olduğu, bunlardan 144'ünün de ölümle sonuçlandığını gösteriyor. Gazetedeki haberde ayrıca, 12 yaşındaki kızların bile yanlarında bir ip, zehir ya da silahla bir odada günlerce kilitli tutulduğuna dair hikayeler bulunduğu ifade edildi.

'GEREĞİNİ YAPARIZ'
Kamer yetkilisi Vildan Ayçiçek, kendilerine başvuran kadınların pek çoğunun okuma yazma bilmediğini söyledi. Haberde, Diyarbakırlı Seyikan Arslan isimli bir köylünün de şu sözlerine de yer verildi: "Kurallar olmasaydı kaos olurdu. Kız kardeşim ya da annem bir hata yaparsa, biz (erkekler) gerekeni yaparız." Haberin sonunda ise "Ankara'nın İslamcı kökenli reformcu hükümetin" cezaları artırdığı için, ailelerin kadınları intihara zorladıkları iddiası dile getirildi.