kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

CarrefourSA'nın Migros teklifinde, bakkalın payı baz alınacak mı?

ESEN EVRAN
"Carrefour Migros'u alırsa, rekabet ihlali oluşur mu?" sorusunun cevabı Türkiye perakende pazarı tanımına, bakkalların dahil edilip edilmeyeceğinde gizli. Bakkal dahil edilirse iki oyuncu pazarın yüzde 14'ünü kontrol edecek ve hâkim durum oluşmayacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
CarrefourSA'nın Migros teklifinde, bakkalın payı baz alınacak mı?
Carrefour'un Gima'yı, Migros'un Tansaş'ı alması, sektörün küçük oyuncularını ve daha da çok tedarikçileri tedirgin etmişti. Perakende sektörünün konsolide yılı olarak anılacak 2005'ten yaklaşık 3 yıl sonra bu kez sektörün tek ve tartışmasız liderini ortaya çıkaracak bir satın alma için düğmeye basılıyor. Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Ahmet Dördüncü'nün "Carrefoursa olarak Migros fırsatıyla ciddi bir şekilde ilgileniyoruz" açıklamasının ardından, satış sürecinde organize perakende pazarının mı yoksa toplam pazarın mı dikkate alınacağı tartışması gündeme geldi.. Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkan Yardımcısı Servet Topaloğlu, bu alımın her şekilde tartışmalı olacağını belirterek, "Ancak Carrefour organize perakende pazarını değil, toplam pazarın içindeki payını ortaya koyabilir" dedi. Nitekim Sabancı Holding CEO'su Dördüncü de Migros'un şu anda organize perakende sektöründeki payının yüzde 20, Carrefoursa'nın yüzde 14 olduğunu kaydederek, Migros'un alınması halinde yüzde 22'lik organize perakende pazarının yaklaşık yüzde 35'ine bakılmasının söz konusu olacağını söylemişti.

BÖLGESEL DEĞERLENDİRME
Carrefoursa'nın Migros'u almasıyla pazarda bin mağazalı, 4.3 milyar dolar cirolu bir lider olacak. Ancak bu lider, organize perakende içinde yüzde 37'lik paya sahipken toplam perakende pazarının sadece yüzde 14'ünü elinde bulunduracak. Rekabet Kurulu, önceki market almalarında tarafların aynı coğrafi bölgede yoğunlukla bulunup bulunmadıklarını da değerlendirmeye alarak, şartlı izin verme yolunu da seçmişti. Bu durumda Carrefour ve Migros'un Türkiye'de İstanbul dışında çakıştığı çok fazla bölge olmadığı değerlendirmesi yapılıyor.