kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ŞELALE KADAK

TNT'nin Yeşil Koltuk'una THY evet der mi?

Bir önceki yazımda sözünü ettiğim ve küresel ısınmanın bir numaralı sebebi olan karbondioksit gazının olumsuz etkilerini gidermek için TNT Türkiye'nin başlattığı ağaç dikimiyle ilgili gelişmelere devam etmek istiyorum.

Tasnif yapan genel müdür
TNT Türkiye, şirket elemanlarının yaptığı her uçuşun saatlerini topluyor ve buna karşılık gelen karbondioksit miktarını bularak, etkisini yok etmek için ağaç dikiyor. Peki TNT'yi başka firmalar takip eder mi? Bu sorunun yanıtını da aynı zamanda Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı olan, TNT Türkiye Genel Müdürü Turgut Yıldız'dan almak istedim. Telefon açtığımda, 'Bulunduğum ortam biraz gürültülü, kusura bakma' dedi.
Ne yaptığını sorunca da, 'Kitap tasnif ediyorum' diye ekledi. Dün tasnif sırası Turgut Yıldız'a gelmiş çünkü. Bilmeyenler için dip not. TNT Türkiye, birkaç yıldır ülke çapında kitap toplama kampanyası yapıyor ve sonra o kitapları tasnif ederek, ihtiyacı olan okul kütüphanelerine gönderiyor. Özetle Yıldız da sırası geldiği için o gün asıl işini bırakmış ve yüzlerce kitabı tasnif etmekle uğraşıyordu. "Geçen yıl 20 TIR kitap gönderdik. Bu yıl 30 TIR'ı bulacağımızı sanıyorum" dedi sevinçle.
Küresel ısınma konusunda yaptıkları projeyi konuşmaktı amacım ama baktım TNT'nin eğitime olan katkısı ve bunun için verdikleri uğraş da çok büyük.
Ağaç dikme konusuna dönecek olursam, acaba TNT ya da dernek kanalıyla başka şirketler de personelin yaptığı uçuş için ağaç dikmeye başlar mı?
Turgut Yıldız, daha önce THY'nin dernekle temasa geçtiğinden ve iyi bir sosyal sorumluluk projesinin içinde yer almak istediğinden söz etti. Henüz proje belli değilmiş. Ama THY çok istekliymiş.
Hoş, bugünlerde eminim THY Genel Müdürü Temel Kotil'in grevler yüzünden başka konulara ayıracak zamanı yoktur. Ama buradan duyurmak bana farz oldu. Bu proje tam THY'lik.
Önce ikinci dip not: İki saatlik uçuş 1 ton karbondioksit demek. Bir ağaç ise ömrü boyunca bir ton karbondioksid emebiliyor.
Yani uçuşlarda 'yeşil koltuk' kampanyası yapmaya THY razı olursa ağaç dikimi hızlanır. Neticede bir ağaç 3.5 YTL civarı. Yani 150 YTL'lik bilet alan bir yolcu bu parayı vermeye nazlanmaz. Bir miktar THY, bir miktar da yolcu verirse, dikilecek ağaçlarla Türkiye'den yapılan uçuşların çevreye olan zararı çok aza indirgenmez mi?
Umarım zaten bir sosyal sorumluluk projesi arayışında olan THY, TNT Türkiye'nin başlattığı 'Yeşil Koltuk' projesini kendine uyarlamakta gecikmez.