kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Economist: Türkiye-İran ilişkileri çok faal

Yeni Haber
İngiliz The Economist dergisi, Türkiye-İran ilişkilerinin "çok faal" olduğunu yazarken "Rusya'yı bypass etme çalışmasının ABD'yi rahatsız ettiği" yorumunda bulundu.

Dergi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın enerji bakanını İran'a göndererek pekçok anlaşma yapmasını sağladığını belirtti. Dergi, yapılan anlaşmaların arasında İran gazını taşımak için ortak bir şirket kurulması ve termal santrallerin kurulmasının bulunduğunu kaydetti.

ABD'nin bu anlaşmalardan "hızlı bir şekilde" şikayet ettiğini belirten dergi, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün "bu anlaşmalar için uygun zaman değildi" şeklinde açıklamasına yer verdi. Dergi, Türkiye'nin çıkarlarını takip edeceği yönündeki kararlılık mesajının geldiğini belirtti.

Dergi tartışmalara ilişkin yorumunda, "Erdoğan'ı eleştirenler, bu anlaşmalarla Erdoğan'ın Türkiye'yi batıdan uzaklaştırmaya çalışıyor iddialarına destek olarak gösterdi. Aslında, Erdoğan'ın amacı farklı: Hedef, Türkiye'yi enerji zengini eski Sovyet cumhuriyetleri, Orta Doğu ve Avrupa arasında hayati önemde bir enerji koridoru yaparak, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olma şansını artırmak." dedi.

(CHA)