kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İzaydaş dolup taştı, sanayici elindeki atıkla baş başa kaldı

MELTEM ERSOY
Türkiye'nin tek atık bertarafı kuruluşu olan İzaydaş dolunca, 4 ildeki sanayici elinde atıkla kaldı. Yakma, depolama gibi yöntemlerle günü kurtaran sanayici, tehlikeli atık konusunda 'başının çaresine bakıyor'..
İLİŞKİLİ HABERLER
İzaydaş dolup taştı, sanayici elindeki atıkla baş başa kaldı
Ekonomisinin yüzde 70'i sanayiden oluşan Kocaeli başta olmak üzere Bursa, Yalova ve Sakarya'da faaliyet gösteren sanayicilerin atıkları İzmit Atık ve Artıkları Arıtma, Yakma ve Değerlendirme AŞ'nin (İzaydaş) kapasitesinin üstüne çıkınca, sanayiciler ellerindeki atıklarla başbaşa kaldı. İçinde tehlikeli atık barındırmayan evsel atığı tesislerinde depolamak ya da yayarak kurutmak gibi yöntemlere başvuran sanayicilerin tehlikeli atık konusunda ise önünde iki seçenek bulunuyor: İzaydaş ya da atık kapasitesi yüksek olan Almanya gibi ülkelere ihracat. Ancak bu iki seçeneği uygulamak da çok kolay değil. Çünkü yıl başında hangi firmadan hangi ay ne kadar atık alacağını belirleyen İzaydaş'ın kapasitesi sanayiciye yetmiyor. Atığın ihracatı ise hem uzun bir prosedür gerektiriyor hem de maliyeti yüksek. Durum böyle olunca, sanayici geçici çözümlerle günü kurtarmaya çalışıyor.

ÇİMENTOCULARLA ANLAŞIYORUZ
Özellikle son 2-3 aydır sanayicilerin çok ciddi sıkıntılarla karşılaştığını söyleyen Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Yılmaz Konbak, İzaydaş ile anlaşan firmaların atık fazlasıyla karşı karşıya olduğunu belirtirken, daha yılın başında dahi İzaydaş ile anlaşmaya fırsat bulamayan firmalar olduğunun altını çiziyor. "Tehlikeli atık barındırmayan evsel atığın yüzde 90'ı su, o yüzden bazı firmalar yayarak kurutmayı deniyor" diyen Konbak, bazı firmaların tesisleri içinde depolama yöntemine gittiğini, bazılarının ise çimento firmalarıyla anlaştığını anlatıyor. Konbak, "Bu sorunu kısa vadede çözebilmek için Çevre Bakanlığı çimentocularla anlaştı. Çimento tesisleri atıkları yakabiliyor. Bir diğer seçenek de ihracat. Almanya gibi ülkelerde atıl tesislere ihracat yapmak mümkün. Bu tür anlaşmaları olan firmalarımız da var" diye konuşuyor. Kalıcı çözüm için ise İzaydaş gibi 3-4 tane daha yer yapılması gerektiğini dile getiren Konbak, mevcut sıkıntının çözümü için atıklara bazı yeni yerlerin belirlendiğini söylüyor ve şöyle devam ediyor: "Belirlenen yeni alanlara geçilinceye kadar 'Herkes kendi başının çaresine baksın' denildi. Yeni atık alanlarının 15- 20 gün içinde devreye gireceğini umuyoruz. Bu konuda bazı çalışmalar yapıyoruz. Mesela; atık çamurlarını kurutacak fabrikalar kurulacak. Bu fabrikalar kurulursa o zaman çamur kurutulduktan sonra İzaydaş'a gidebilir ya da gübre olarak kullanılabilir."
Haberin fotoğrafları