kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Merkez Bankası: ''Bütçe harcamaları enflasyon düşüşünü engelliyor''

Yeni Haber
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kamu harcamalarının enflasyon düşüşünü engellediği uyarısında bulunarak, "Faiz dışı bütçe harcamalarının yılın ilk yarısında 2006 yılının aynı dönemine göre yüzde 25.7 gibi yüksek bir oranda artması, son dönemlerde kamu harcamalarının enflasyondaki düşüşü yavaşlatıcı yönde etkilediğine işaret etmektedir" açıklamasında bulundu.

Kamu harcamalarındaki artış nedeniyle alınabilecek olası tedbirlere dönük öneride bulunulan Merkez Bankası, "Tedbirlerin vergi ayarlamalarından ziyade harcama kısıcı nitelikte olması ve 2008 yılı gelirler politikasının orta vadeli hedeflerle uyumlu olarak yürütülmesi, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığı açısından kritik önem taşımaktadır" uyarısını yaptı.

Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu toplantı özetini açıkladı. Yıllık enflasyonda son dört aylık dönemdeki toplam gerilemenin 4 puana ulaştığına işaret edilen açıklamada, enerji ve gıda fiyatlarına ilişkin riskler devam etmekle beraber güçlü parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileriyle enflasyonun öngörülen şekilde gerilediği belirtildi.

Özel kapsamlı göstergelerin tamamında yıllık enflasyonun temmuz ayında gerilediği vurgulanan açıklamada, çekirdek enflasyondaki gerilemeye dikkat çekildi.

"GIDA FİYATLARI ARTABİLİR"

Geçen yılın ağustos ayında işlenmemiş gıda ürünleri fiyatlarında gözlenen gerilemenin bu yılın aynı döneminde tekrarlanma olasılığının düşük olduğu bildirilen açıklamada, "Kurul, Ağustos ayında gıda fiyatlarının ve yıllık TÜFE enflasyonun geçici olarak yükselebileceğini not etmiştir" denildi.

Kamu harcamaları konusunda uyarıda bulunulan açıklamada, şu değerlendirmede bulunuldu:

"Faiz dışı bütçe harcamalarının yılın ilk yarısında 2006 yılının aynı dönemine göre yüzde 25.7 gibi yüksek bir oranda artması, son dönemlerde kamu harcamalarının enflasyondaki düşüşü yavaşlatıcı yönde etkilediğine işaret etmektedir. Yıl sonu bütçe hedefleri esas alındığında, yılın ikinci yarısında faiz dışı kamu harcamalarında belirgin bir yavaşlama olması beklenmektedir. Bu doğrultuda 2007 yılının ikinci yarısında kamu harcamalarının büyümeye katkısının azalacağı tahmin edilmektedir."

BÜTÇE TEDBİRİNİ VERGİYLE DEĞİL TASARRUFLA ALIN

Kamu harcamalarındaki artış nedeniyle alınabilecek olası tedbirlere dönük uyarıda da bulunulan açıklamada, "Program tanımlı faiz dışı bütçe hedeflerine ulaşılabilmesi için gündeme gelebilecek olası tedbirlerin vergi ayarlamalarından ziyade harcama kısıcı nitelikte olması ve 2008 yılı gelirler politikasının orta vadeli hedeflerle uyumlu olarak yürütülmesi, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığı açısından kritik önem taşımaktadır" denildi.

MERKEZ, GIDA FİYATLARINA TEPKİ VEREBİLİR

Enflasyon düşüşünü engelleyecek risklerin anlatıldığı açıklamada, işlenmemiş gıda fiyatlarının dalgalı bir seyir izlemesinin enflasyonun zaman zaman öngörülemeyen hareketler sergilemesine neden olduğu belirtildi.

Meyve ve sebze fiyatlarındaki dalgalı seyrin yanı sıra, buğday üretimindeki kayıpların da ekmek ve tahıllar grubu kanalıyla tüketici fiyatları üzerinde risk oluşturmaya devam ettiği vurgulanan açıklamada, "Merkez Bankası, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki geçici hareketlere tepki vermemektedir, ancak fiyat artışlarının uzun süreli olması durumunda bekleyişler kanalıyla orta vadeli enflasyon görünümü etkileneceğinden gıda fiyatlarındaki gelişmeler yakından takip edilmektedir" denildi.

Bu arada, işlenmemiş gıda fiyatlarına ilişkin risklerin her iki yönlü olduğu ve mevcut yüksek bazdan kaynaklanabilecek olumlu yönde sürprizlerin de gerçekleşebileceği belirtildi.

KAMUDAKİ ÜCRET AYARLAMALARI BEKLENTİLERİ BOZUYOR

Orta vadeli enflasyon beklentilerindeki katılığın sürmesinin enflasyon görünümüne ilişkin önemli bir risk unsuru olduğu bildirilen açıklamada, şöyle denildi:

"Enflasyonun Merkez Bankası'nın öngörülerine paralel bir şekilde son dört ayda belirgin olarak düşmesine rağmen finansal kesimin beklentilerinde bir iyileşme gözlenmediği dikkat çekmektedir. Reel sektör katılımcılarının beklentileri ise son aylarda aşağı yönlü bir eğilim göstermekle birlikte halen hedefin belirgin olarak üzerindedir. Orta vadeli enflasyon beklentilerinin hedefle uyumlu olmaması, özellikle başta kamu kesimi olmak üzere ücret ayarlamaları ve dolayısıyla hizmet sektörü enflasyonu üzerinde bir belirsizlik oluşturmakta ve enflasyondaki düşüş sürecinin öngörülenden daha yavaş gerçekleşmesi riskine işaret etmektedir. Böyle bir riskin belirginleşmesi durumunda para politikasının Temmuz Enflasyon Raporu'nda ifade edilen duruşa kıyasla daha temkinli gelişmesi söz konusu olabilecektir."

PİYASA DALGALANMALARI ORTA VADELİ ENFLASYONU ETKİLEMEZ

Uluslararası likidite koşullarındaki ve kredi piyasalarındaki gelişmelerin yakından izlendiği ifade edilen açıklamada, "Piyasadaki dalgalanmalar döviz kuru kanalıyla enflasyon görünümünü kısa vadede olumsuz etkileme potansiyeli taşımakla birlikte bu süreçte aynı zamanda küresel büyümeye ilişkin kaygılar arttığından petrol ve diğer emtia fiyatlarında gerçekleşebilecek düşüşler maliyet yönlü baskıları hafifletecektir" denildi.

Diğer yandan, risk algılamasındaki artışın yurt içinde kredi faizlerindeki düşüşü sınırlayacağı ve bankaların kredi verme isteğini azaltabileceği tahmini de yapıldı.

Piyasalardaki dalgalanmaların Türkiye'nin orta vadeli enflasyon görünümünü olumsuz etkileyecek nitelikte olmadığı kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

FAİZ İNDİRİMİ SON ÇEYREKTE

"Bu doğrultuda Kurul, Enflasyon Raporu'ndaki politika duruşunu korumuş ve kısa vadeli faiz oranlarında öngörülen ölçülü indirim sürecinin yılın son çeyreğinde başlayabileceği öngörüsünü teyid etmiştir. Ancak önümüzdeki dönemde uluslararası likidite koşullarındaki gelişmelere, dış talebe, kamu harcamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer değişkenlere dair veri ve bilgi akışına bağlı olarak olası faiz indirimlerinin zamanlaması ve miktarı farklılaşabilecektir."

Uluslararası piyasalardaki gelişmeler ve bunun yurt içi piyasalara etkisinin dikkatle izlenmeye devam edileceği belirtilen açıklamada, dünya piyasalarındaki dalgalanmaların kötü etkilerine karşı alınacak önlemler şöyle anlatıldı:

MERKEZ BANKASI, LİKİDİTE DÜZEYİNİ AYARLAYACAK

"Merkez Bankası, dünya piyasalarındaki olumsuz gelişmelerin enflasyon görünümüne etkisini sınırlamak için elindeki araçları etkin olarak kullanmaktan kaçınmayacaktır. Bu çerçevede Kurul, toplantıda aynı zamanda likidite gelişmelerini ve likidite yönetim stratejisini de değerlendirmiştir. Önümüzdeki dönemde Yeni Türk Lirası likiditesinin yeterli düzeylerde seyredeceği öngörülmüştür. Ancak Merkez Bankası, gerektiği taktirde mevcut açık piyasa araçlarını kulanarak likidite düzeyini her iki yönde ayarlayabilecektir. Bu yolla olağanüstü boyuttaki dalgalanmalar dışında, gecelik vadeli faizlerin Merkez Bankası borçlanma faizlerine yakın bir seviyede oluşması yönündeki temel politika sürdürülecektir."

Mevcut konjonktürde ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırmak için, para politikasının yanında maliye politikaları ve yapısal reformların desteğinin de büyük önem taşıdığı vurgulanan açıklamada, "Özellikle mali disiplinin kalitesini artıracak olan yapısal reformlar konusundaki gelişmeler, gerek makroekonomik istikrar gerekse fiyat istikrarı açısından yakından izlenmektedir" denildi.

ANKA