kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Patrik Bartholomeos, muhabirimiz Bedia Ceylan Güzelce’nin sorularını yanıtladı.

'Ekümenik' sözü için savcı çağırdı

Fener Rum Patriği, "Patrikhanemiz altıncı asırdan beri ekümeniktir. Bu tarihi unvanı bütün dünya tanıyor" sözleri üzerine ifade verecek..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Ekümenik' sözü için savcı çağırdı
Fener Rum Patriği Bartholomeos, "Patrikhanemiz altıncı asırdan beri ekümeniktir. Bu, tarihi bir unvandır. Bütün dünya bunu tanıyor" açıklaması üzerine hakkında başlatılan soruşturma kapsamında ifade vermek üzere savcılığa çağrıldı. Bulgar Ortodoks Kilisesi eski yönetim kurulu üyesi Bujidar Cipof, Bartholomeos'un 12 Temmuz 2007 tarihindeki 2'nci Uluslararası Ortodoks Gençliği Konferansı'ndaki "Patrikhanemiz altıncı asırdan beri ekümeniktir. Bu, tarihi bir unvandır. Bütün dünya bunu tanıyor" sözleri üzerine Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusu dilekçesinde Yargıtay 4'üncü Ceza Dairesi'nin, patrikhanenin tamamen Türk hukukuna tabi olduğu, dini ve ruhani seçime katılacakların Türk vatandaşı olması gerektiği, patrik ve patrikhanenin Türk yasalarına tabi olduğu ve ekümenik iddiasının yasal dayanağı bulunmadığı yönündeki kararı anımsatılmıştı.

HAPİS CEZASI
Bartholomeos hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun 219'uncu maddesinde tanımlanan "görevi sırasında din hizmetlerini kötüye kullanma" suçundan dava açılması istenmişti. Madde bir aydan bir yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Beyoğlu Cumhuriyet Savcısı Ahmet Çakar, soruşturma kapsamında ifadesinin alınması amacıyla Bartholomeos'a davetiye çıkardı. Davetiyenin tebliğ edilmesinden sonra Fener Rum Patriği Bartholomeos'un Beyoğlu Adliyesi'ne giderek ifade vermesi bekleniyor.