kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İki çocuğun midesinden stres mıknatısları çıkarıldı

Yeni Haber
Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Gastroentereloji ve Beslenme Bilim Dalı'nda, A.K. (9) ve G.A.'nın (8) midesinden "stres mıknatısı" olarak adlandırılan yabancı cisimler çıkarıldı.

Kliniklerinde yılda 50'yi aşkın çocuğun midesinden bu tür yabancı cisim çıkardıklarını belirten Gastroentereloji ve Beslenme Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Funda Özgenç, "Son zamanlarda iki çocuğumuzun midesinden, stres mıknatısı adı verilen iki yabancı cisim çıkardık.Bunlar piyasada çok ucuza satıldığı için kolayca ulaşılabiliyor. Ailelerin bu konuda çok dikkatli olması gerekiyor. Bunların satışına da denetim getirilmeli." dedi.

İlk vakalarında A.K. adlı çocuğun stres mıknatısının her ikisini birden yuttuğunu açıklayan Doç. Dr. Özgenç, "Röntgende mıknatıslı parçaların midede birleştiğini gördük. Endoskopik olarak yaklaşık 45 dakika süren bir işlem neticesinde cisimler çıkarıldı." diye konuştu.

Sözkonusu cisimlerin endoskopik olarak çıkarılmasının mümkün olmadığı durumlarda cerrahi müdahale gerektiğini kaydeden Özgenç, "Stres mıknatısı adı verilen cisim çok kaygan olduğu için yutulması çok kolay ve vücut içinde çabuk ilerliyor. Bu sebeple hasta yarı uyanık vaziyetteyken endoskop yardımıyla mideye girerek cisimleri çıkarıyoruz." şeklinde konuştu.

Kliniklerinde özellikle 2 ile 5 yaş grubundaki çocuklarda para, çengelli iğne, saat ve oyuncak pilleri, saç tokaları yutma gibi durumlarla karşılaştıklarını açıklayan Funda Özgenç, "15-16 yaş grubundaki kız çocuklarında da toplu iğne yutulması gibi durumlarla sıkça karşılaşıyoruz. Özellikle toplu iğne vücutta çok çabuk yürüdüğü için cerrahi müdahale gerekiyor." dedi.

CHA