kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
AYŞE TÜTER

Keyifle okuyun, zevkle pişirin, afiyetle yiyin

Portakallı ekmek
MALZEMELER
*
1.5 su bardağı su
* 3 çorba kaşığı portakal rendesi
* 2 çorba kaşığı esmer şeker
* 2 çorba kaşığı tereyağı
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 4 su bardağı un
* 1 çay kaşığı muskat
* 1 tatlı kaşığı yaş maya
Bir çorba kaşığı şeker ve mayayı yarım su bardağı ılık suya koyup, kabartın. Kalan su, portakal kabuğu rendesi, şeker ve tereyağını yağ eriyinceye kadar ısıtın. Geniş bir kapta unun yarısını, tuz ve muskatı karıştırın. Ortasını havuz gibi açıp, yağlı karışımı ve kabaran mayayı ekleyin. Tahta bir kaşıkla karıştırarak una yedirin. Kalan unu ilave edip, yumuşak ve düzgün bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru unlu bir yüzeyde yaklaşık 5 dakika daha yoğurun. Gerekirse bir miktar daha un ekleyin. Yağlanmış bir kaba koyup, bir iki kez daha kabın içinde yumruklayarak çevirin, üzerini mutfak havlusu ile kapayıp, ılık bir yerde hamur iki katı kabarana kadar dinlendirin. Kabardıktan sonra unlu bir yüzeyde tekrar yoğurun ve merdane ile 1 cm. kalınlığında açarak oval bir şekil verin. Hamurun ince ucundan başlayarak rulo şeklinde sarın, uç kısımlarını alta kıvırarak kapatın ve ek yeri alta gelecek şekilde yağlanmış fırın tepsisine koyun. Üzerini kapatıp, tekrar bir saat dinlendirin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kabarıncaya kadar pişirin.

Otlu spagetti

MALZEMELER
*
1 paket spagetti
* 2 çorba kaşığı taze mercanköşk
* 2 çorba kaşığı maydanoz
* 2 çorba kaşığı balzamik sirke
* 2 çorba kaşığı kırmızı şarap
* 2 çorba kaşığı portakal suyu
* 3 diş sarmısak
* 1 çorba kaşığı zeytinyağı
* Tuz
* karabiber (aruz edilen miktarda)
Makarnayı tuzlu, kaynar bol suda istediğiniz kıvamda pişirip, süzün. Mercanköşk, maydanoz, balzamik sirke, kırmızı şarap, portakal suyu, sarmısak, zeytinyağı, tuz ve karabiberi harmanlayın ve kaynama noktasına kadar ısıtın. Kaynama noktasına gelince ateşten alın ve 5 dakika dinlendirin. Hazırladığınız sosu makarnanın üzerine gezdirip harmanlayın ve sıcak olarak servis yapın.

Sucuklu çıtır ekmek
MALZEMELER
*
3 su bardağı un (elenmiş)
* 1 çay kaşığı tuz
* 1/2 su bardağı su
* 1 kangal hindi sucuk (kalın halka doğranmış)
* 5 adet yumurta
* 1 çorba kaşığı çörekotu
Un ve tuzu karıştırıp, ortasını havuz şeklinde açın. Yavaş yavaş suyu ilave edip, dairesel hareketlerle una yedirin. Düz ve hafif unlu bir yüzeyde hamur özleşene kadar yoğurup, üzerini mutfak havlusu ile örterek 15-20 dakika dinlendirin. Hamuru 5 eşit parçaya bölün, unlu bir yüzeyde her bir parçayı 0.5 cm. kalınlığında ve 15 cm. çapında açın. Hafif yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin, üzerlerine birkaç yerinden çatal batırıp, fırça ile yağ sürün. 180 derecelik fırında hamurlar sararıncaya kadar yaklaşık 15 dakika pişirin. Tepsiyi fırından çıkarın. Hamurların ortası boş kalacak şekilde, sucukları balık sırtı şekli vererek üzerlerine yerleştirin. Ortalarına sarılarının patlamamasına dikkat ederek yumurtaları kırıp, çörekotu serpin. Fırını 200 dereceye yükseltin. Tepsiyi tekrar fırına yerleştirip, sucuklar hafif kızarıncaya kadar yaklaşık 5 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.