kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Lensi olanlar da güneş gözlüğü taksın

Sıcak yaz günlerinde gözlük yerine lens tercih edenler dikkat! Havuz veya denize girerken lenslerinizi çıkartmanızı öneren Alman Hastanesi Göz Doktoru Ali Ofluoğlu, "Özellikle iyi temizlenmeyen havuzlar enfeksiyon riskini arttırır. Bu havuzlara lensle girilmesi istenmeyen şikayetlere yol açıp tatili de yarıda bırakmanıza yol açabilir" uyarısında bulunuyor. Dr. Ofluoğlu, yaz aylarında göz sağlığınızla ilgili yapmanız gerekenleri ise şöyle sıralıyor:

* Kontakt lenslerin çoğunluğunda ultraviyoleyi süzme özelliği var. Ancak lensler sadece kapladıkları kornea tabakası ve gözün iç yapılarını korudukları için konjonktivanın ışınlardan etkilenmesine engel olamazlar. Bu nedenle kontakt lens kullanıcıları mutlaka güneş gözlüğü kullanmalı.

IŞINLARI KESMELİ


* Numaralı saydam gözlük camlarının çoğu ultraviyole ışınları süzme özelliğine sahiptir.

* Gözlerinizi güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korumada en etkili yöntemler şapka ve kaliteli bir güneş gözlüğüdür.

* Güneş gözlüğünün açık veya koyu renk olması koruyuculuğunu etkilemez.

* Serinlemek için havuzlara gidenler göz enfeksiyonlarına karşı dikkatli olun. Yanma, batma, sulanma, gözlerden çapaklanma ve ışığa karşı hassasiyet gibi şikayetleriniz varsa vakit kaybetmeden göz doktoruna gidin.

* Güneş gözlüğü camının gözde tam koruma sağlayabilmesi için üstten, yandan ve yansıyan ışınlardan da koruyacak şekilde dizayn edilmesine dikkat edin.

* Alerjik göz nezlesi olan biri havuza girerse diğer kişilere de bu enfeksiyonun bulaşma riski vardır.

ALERJİYE DİKKAT!

* Alerjik göz nezlesi olan kişiye ilkyardım olarak çayla pansuman yapın. Demlendikten sonra uzun süre beklemiş çayın içinde antiseptik maddeler oluşur. Bunlar neredeyse bir antibiyotik görevi görür. O yüzden göz arpacığı, kirpik dibi iltihabı ve göz nezlesine çayla pansuman çok iyi gelir.

* Yazın göz hastalıklarında artış olur. Özellikle alerjik göz sorunları daha çok yaşanır. Ayrıca konjonktivit (göz iltihabı) ve göz nezlesi bu aylarda daha sık gözlenir. Bunun yanında katarakt gelişimi ve sarı nokta hastalığının oluşumunda da güneş ışığı etkilidir.

* Havuzdaki klor ya da kloraminler de gözlerde alerji yapıyor. Bu durum aynı zamanda tahriş, mide rahatsızlıkları ve anemiye zemin hazırlar. Bunun yanında sigara içmek ve parfüm kullanmak da alerji olma riskini arttırır.