kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Gökyüzünden ışık yağacak

10.08.2007
Bu hafta sonu göktaşı yağmuru şölenini kaçırmak istemiyorsanız, şehir ışıklarından uzak bir yerde başınızı gökyüzüne kaldırıp bakmanız yeterli ..
Her yıl temmuz ile ağustos ayı ortalarında, evinizin balkonunda otururken ya da deniz kıyısında dolaşırken birden "Yıldız kaydı, bir dilek tutayım," dediğiniz olmuştur mutlaka... Sonra o yıldızlar bir, iki, üç derken 10'larcası devam eder. Dilekler de... Kayan ışık parçalarının göktaşı olduğunu bilseniz, çarpmaması için başınızı tutar mısınız, bilinmez, ama onu izlemek gerçekten çok heyecanlıdır. Güneş sistemi içinde değişik yörüngelerde dolaşan her türlü kaya parçasına verilen isim olan göktaşı yağmuru, bu yıl da tüm hızıyla başladı. Dünya, 17 Temmuz - 24 Ağustos arasında, güneş çevresinde 130 yılda bir tur atan Swift-Tuttle kuyrukluyıldızının yörüngesinde bıraktığı kalıntıların içinden geçiyor. Göktaşı sağanağının en yoğun yaşanacağı gecelerin de 11 ve 12 Ağustos olması bekleniyor.

SAATTE 140 GÖKTAŞI
Yerleşim yerlerinden uzak, çok karanlık bölgelerden saatte 140 kadar göktaşının görülmesi tahmin ediliyor. O tarihlerde gece boyunca ayın olmaması, gözlem için uygun koşullar oluşturuyor. Işık kirliliğine uğramamış, şehir ışıklarından uzak, olabildiğince karanlık bir yeri gözlem alanı olarak seçebilirseniz, göktaşlarını görme şansınız daha da artar. Uzmanlara göre bu göktaşları, kuzey-doğu yönünde Perseus takım yıldızından yağıyormuş gibi görülecek ve bu yıl özellikle atmosferde daha uzun bir yay çizecekleri için çok daha hoş bir manzara oluşturacak.