kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kanal D'ye ''Hüseyin'' cezası

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Kanal D'ye ''Hüseyin'' cezası
Kanal D'de yayınlanan "Kavak Yelleri" dizisinde bir köpeğe Hüseyin isminin verilmesi nedeniyle, bazı vatandaşların gösterdikleri tepkiyi dikkate alan RTÜK, kanala ceza vermeye karar verdi.

Radyo ve Televizyon üst Kurulu, yayın ihlallerini görüştüğü dünkü toplantısında, Kanal D'ye ceza verme kararı aldı.

"Kavak Yelleri" dizisinde bir köpeğe Hüseyin isminin verilmesi nedeniyle, Alevi-Bektaşi kökenli bazı vatandaşların gösterdikleri tepkiyi dikkate alan Üst Kurul'a, bu konuda telefonla çok sayıda şikayet de yağdı. Ayrıca dizinin yayınlandığı gün, bazı vatandaşlar kanalın önüne giderek protesto gösterisinde bulunmuş, özür talep etmişti. "Kavak Yelleri" dizisinin yapımcıları konuyla ilgili özür dilese de Kanal D ceza almaktan kurtulamadı.

Diziyle ilgili hazırlanan uzman raporunun bir bölüm şöyle:

"D Yayın Kuruluşunda Perşembe günleri yayınlanan 'Kavak Yelleri' isimli dizinin 16.08.2007 tarihli bölümünde sanatçıyla köpeği arasında, 'Yaa sana bi isim bulmak lazım ya. Dur bakiyim Ali yok, Mehmet yok, çomar momar onları hiç demiyorum. Hüseyin. Evet ya sen Hüseyin'sin yaa. Hüseyin şahane isim. Evet, evet' şeklinde bir konuşmanın geçtiği, daha sonra köpeğe defalarca 'Hüseyin' diye hitap edildiği tespit edilmiştir.

Bilindiği gibi bazı isimler, isim olmanın ötesinde bir anlam taşımakta ve bazı insanlar tarafından kutsal bir çağrışım alanı içerisinde görülmektedir. Söz konusu yayın kuruluşu ve dizinin yapımcıları her ne kadar Hüseyin ismini kasıtlı olarak kullanmadıklarını ifade etmişlerse de, bu isimlendirme Hz. Muhammed'in torunu ve Hz. Ali'nin oğlu olması hasebiyle Hz. Hüseyin'e muhabbet besleyen büyük bir kitleyi rencide etmiş ve bu rencide oluş gerek RTÜK iletişim hattına gelen şikayetler, gerekse de televizyon kuruluşunun önünde yapılan protestolarla dile getirilmiştir. Dolayısıyla Kanal D'nin bu diziyi yayınlamakla, 3984 sayılı Kanunun (e) bendinde dile getirilen, 'Yayınların toplumun milli ve manevi değerlerine ve Türk aile yapısına aykırı olmaması' ilkesini ihlal ettiği kanaatine varılmıştır"

RTÜK'ün kanallara verebileceği cezalar arasında uyarı, savunma-program durunma ve para cezası bulunuyor.

(ANKA)