kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İlk deprem erken uyarı sistemi hayata geçiyor

Yeni Haber
Japonya, depremi saniyeler öncesinde haber veren erken uyarı sistemini ülke çapında uygulamaya hazırlanıyor. Depremin ne zaman meydana geleceğini tam olarak önceden bilmek henüz imkânsız, ancak Japon Meteoroloji Kurumu, depremin ilk işaretleri alınır alınmaz, esas deprem dalgası vurmadan azami 30 saniye önce halkı televizyondan uyarmayı planlıyor.

Dünyada bir ilk olacak sistem sayesinde, insanların en azından depremin şiddetiyle parçalanacak camlardan uzak durmak, yangınların önüne geçmek için ocakları söndürmek türünden önlemler almaya zaman bulabilecek. Kurumun sözcüsü, "İnsanlara kendilerini korumaları için bazı adımları atmaları zamanını verebilirsek, yaralanmaların azalmasında faydası olabilir" dedi.

Meteoroloji Kurumunun verilerine dayanarak televizyondan uyarı sisteminin Ekimden itibaren uygulanmaya başlaması planlanıyor. Sistemde, fay hattı çatlar çatlamaz depremin büyüklüğünü tahmin eden, yerin derinliklerindeki karmaşık sensörler kullanılacak. Çeşitli sismik dalgaların yer yüzeyine ulaşması zaman aldığı için, deprem vurmadan alarm verilebilecek.

Bununla birlikte, yıldırım ve benzeri gürültülerin yanlış alarm verilmesine yol açabileceğine ve bu sistemin fay hattının tam üzerindeki yerler için faydalı olmayacağına işaret edilerek, sistemin kusurlarının da olduğu belirtiliyor.