kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye çoğulsa Çölaşan'a yer bulunmalı

Yeni Haber
İngiliz yazar ve eski gazeteci David Barchard, Guardian gazetesinin internet sitesindeki yorum bölümünde gazeteci Emin Çölaşan'ın işine son verilmesi olayını değerlendirirken, "Şimdi bir başka gazetecinin daha susturulmasıyla, Türkiye'de konuşma özgürlüğünün geleceği iç karartıcı görünüyor" dedi.

Türkiye'yle ilgili birçok makale ve kitabı yayınlanan Barchard, Guardian ve Observer gazetelerinin yazarlarıyla alanlarında uzman diğer yazarlara açık olan "Guardian-Comment is free" internet forumunda Emin Çölaşan olayını anlattı.

Barchard sitedeki "Saldırganca yazma hakkı" başlıklı son makalesine "Şimdi bir başka gazetecinin daha susturulmasıyla, Türkiye'de konuşma özgürlüğünün geleceği iç karartıcı görünüyor" diye başladı. Yazısında Girit kökenli bir Türk olan Emin Çölaşan'ın 22 yıl boyunca Hürriyet gazetesinde bir çekim merkezi oluşturduğunu bildirdi.

Emin Çölaşan'ın "kendine özgü" gazetecilerden biri olduğunu, zaman zaman iyi bir araştırmacı, hasımları için acımasız bir yergici, sert ya da yumuşak yazılar kaleme alan bir mizahçı ve yılmayan bir laik olduğunu belirten Barchard, Çölaşan'ın Türkiye'nin çoğunluğu AKP'ye de karşı olan çağdaş kesimi tarafından desteklendiğini bildirdi.

Okurlara, Emin Çölaşan'ın bir süre önce Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı'yla ekranlarda tartıştığını anımsatan Barchard, "Böyle bir gazeteci politikacılarla asla geçici nitelikte hoş ilişkiler kurma konumunda olmaz" dedi ve hükümetin büyük bir olasılıkla Çölaşan'dan nefret ettiğini belirtti.

Bu durumun koşullara bağlı olarak doğal karşılanabileceğini kaydeden Barchard, "Fakat Türkiye geniş ve özgür bir görüş yelpazesinin bulunduğu çoğulcu bir toplum ise, Çölaşan ve laikliğin sert yergili versiyonu için de bir ortam bulunmalı" dedi. Barchard şöyle devam etti:
"Ancak bu haftaki gelişmeler, yelpazenin ansızın tamamen daralabildiğini ortaya koyuyor. Türkiye'de iki yıldan bu yana zaman zaman köşe yazarları aniden yazmaya son verdiklerinde birilerinin hoşlarına gitmediği söylentileri çıkıyor. Ankara ve İstanbul gibi şehirlerde söylenilenlerin doğru olup olmadığına ilişkin dedikodular büyüyor."

Türkiye'de basın organlarının iktidara yakın, ticari ya da kamu tarafından yönetilenler gibi gruplara ayrıldığını belirten Barchard, Emin Çölaşan'ın son yazısında Atatürk ve Cumhuriyet'e hakaret eden dergileri konu edindiğini anlattı. Barchard, dergide yazılanları kastederek "Türklerin çoğunu şoke etse de, özgür bir toplumda bu gibi düşüncelerin kendini ifade edebileceği bir ortam bulunmalıdır. Fakat onları Sayın Çölaşan'ın yaptığı gibi eleştirmek için de bir ortam olmalıdır. Ancak salı akşamı (Çölaşan'ın) Hürriyet'teki kariyeri sona erdiBunlar özgür anlatımın geleceği için hiç de cesaretlendirici değil" dedi.

Erotik olduğu belirtilen bir pop müzik kanalına 150 bin sterlin ceza verilmesi örneğini de veren David Barchard, bütün bunların doğru yönde atılmış adımlar olup olmadığını sordu.

TÜRKİYE-AVRUPA İLİŞKİLERİ UZMANI


Türkiye-Avrupa ilişkilerinin son 200 yılı üzerine çalışan bir yazar ve eski bir gazeteci olan David Barchard yazı ve kitaplarında doğu sorunu ve Türk düşmanlığını işliyor. 1980'de Asil Nadir'in biyografisini de yazan Barchard'ın çağdaş Türkiye ve tarihine ilişkin birçok makale ve kitabı bulunuyor.

(ANKA)