kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çin'de 'Kirli yemek çubuğu' skandalı ortaya çıktı

Yeni Haber
2008 Olimpiyat Oyunları'nın düzenleneceği Çin'in başkenti Pekin'de, bir fabrikanın her gün 500 bin adet tek kullanımlık yemek çubuğunu (Kuaizi) hiç bir dezenfekteye tabi tutmadan satışa sunduğu ortaya çıktı.

Sahte ve kalitesiz mallar yüzünden başı dertte olan Çin, ürünlerde tehlikeli kimyasal maddelerin kullanılmasından dolayı da üst üste skandallar yaşıyor. Sorunlu oyuncaklar, ilaçlar, evcil hayvan mamaları, yataklar, deniz ürünleri, lastiklerden sonra şimdi de Çinlilerin yemek çubuklarında usulsüzlük tespit edildi.

Polis güçlerinin başkentteki bir fabrikaya baskın yaptığını bildiren Pekin Haberleri Televizyonu, yarım milyona yakın bambudan yapılmış ve dezenfekte edilmemiş yemek çubuğu buldu. Satış lisansına sahip olmayan fabrikanın sahibi Wu, işler iyi gittiğinde günde 100 bin adet çubuk satabildiğini söyledi. "Kirli çubuklar - Çubuklardaki Skandal" başlığıyla verilen haberde, 0.04 yuandan (yaklaşık 0,005 dolar) satılan çubukların insan sağlığına yönelik tehditlerine yer verildi.

Yiyecek ve ilaç güvenliğinden sorumlu yetkililerden Shao Mingli, gıda güvenliğinin yapılacak sıkı bir çalışma ile en erken 5 yıl içinde sağlanabileceğini ifade etti. Çin'in önemli ticaret şehirlerinden güneydeki Guangzhou'da da, vali Zhang Guangning, ilaç ve gıda güvenliğini tehdit eden şirketleri iflas ettireceğine dair and içtiğini dile getirdi.

Öte yandan Çinli yetkililer, üst üste skandalların yaşanmasından sonra 'Made in China' markasının güvenilir olduğu ve bu konudaki yabancı basında çıkan haberlerin abartıldığını savunuyor.

Çin Ticaret Bakanı Bo Xilai konuyla ilgili olarak, ''Hiçbir ülke gıda güvenliğini yüzde yüz garanti edemez, ama biz kendimizde binde bir oranında kalite problemi görürsek yine de üzerine gideceğiz.'' dedi.

(CHA)