kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

AB, İngiltere'ye ambargoyu kaldırıyor

Yeni Haber
AB Veterinerler Komitesi, İngiltere'de bir çiftlikte şap hastalığı görülmesi üzerine, bu ülkeden büyük ve küçükbaş hayvanlar ile bu hayvanlardan elde edilen et ve süt ürünlerinin alımına aybaşında konulan ambargoyu kaldırmayı kararlaştırdı.

Komite, kısıtlama ve önlemlerin sadece hastalığın görüldüğü bölgelerde uygulanmasını ve sürdürülmesini istedi. Londra'nın 50 kilometre güneyinde yer alan Wanborough kasabası yakınlarındaki bir çiftlikte hayvanlarda şap hastalığı belirlenmesi üzerine, İngiliz Çevre, Gıda ve Kırsal Sorunlar İdaresi Başkanlığı (DEFRA), İngiltere'nin inek, koyun ve domuz dahil bütün çift tırnaklı hayvanların ihracatını yasakladığını açıklamıştı. Yasak, canlı hayvanları, eti, sütü ve kesilmiş hayvanları içeriyordu.

İngiltere'de 2001'deki şap salgınından bu yana ilk kez şap vakası görüldüğü ifade ediliyor.2001'de ortaya çıkan şap salgını nedeniyle 7 milyon büyükbaş hayvan itlaf edilmiş ve kırsal turizm ağır zarar görmüş, salgın ülke ekonomisine 16 milyar dolar zarar vermişti.

Yaklaşık bir yıl önce İngiltere'de şap hastalığının tamamen yok edildiği açıklanmış ve birkaç ay önce de İngiltere, et ihracatına tekrar başlamıştı. AB kararına göre İngiltere'den söz konusu ürünlerin ihracatı 25 Ağustos tarihinden itibaren tekrar başlayacak.