kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İran da gıdaya 'helal' standardı getiriyor

Yeni Haber
Malezya'nın ardından İran da et ve süt ürünlerine "helal gıda standardı" getiriyor...
İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in ülke veteriner kurumundaki temsilcisi Ali Muhammed Sultan, resmi haber ajansı İRNA'ya yaptığı açıklamada, et ve süt ürünlerinde standardın belirlenmesi için meclise kanun teklifi sunulduğunu, meclisin de "havyan kesim ve denetim" kanununu onayladığını söyledi.

Muhammed Sultan, onaylanan kanuna göre, İran'ın İslam Konferansı Teşkilatı'ndan (İKT) "helal gıda standardı" alması ve bunun bütün ürünlerin üzerinde belirtilmesi gerektiğini kaydetti.
İKT'den "helal gıda standardının" alındığını ve gelecek günlerde bu uygulamanın sonuçlarının açıklanacağını ifade eden Muhammed Sultan, uygulamaya tam olarak ne zaman geçileceğine ilişkin bilgi vermedi. İranlı yetkili, et ve süt ürünlerinin ihracında da bu standardı uygulayacaklarını belirtti.

"Helal gıda standardı" uygulaması ilk kez Malezya tarafından İKT gündemine getirilmişti. Malezya'da kullanılan bu standartla İslami kurallara göre gıdaların sahip olması gereken özellikler, kesim usulleri, kullanılan katkı maddeleri gibi nitelikler belirleniyor.