kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
AYŞE TÜTER

Keyifle okuyun, zevkle pişirin, afiyetle yiyin

Limonlu tart
MALZEMELER
*
200 gr. tereyağı
* 350 gr. un
* 4 çorba kaşığı tozşeker
* 1/2 çay kaşığı tuz
* 2 adet yumurtanın sarısı İç malzemesi:
*
6 adet yumurta
* 250 gr. tozşeker
* 3-5 adet limon
* 150 ml. krema
* Pudra şekeri (süslemek için)
Yağı una bıçak yardımıyla yedirin, şeker ve tuzu ilave edin. Ortasını çukurlaştırın, yumurta sarısı ve bir çorba kaşığı soğuk su ekleyip, hamuru çok yoğurmadan toplayın. Yağ tanelerinin erimemesine dikkat edin. (Gerekirse biraz daha soğuk su ekleyin.) Yağlı kağıda sarıp, buzdolabında dinlendirin. Tahta kaşıkla yumurtayı şekerle iyice çırpın, içine limon suyu ve limon kabuğu rendeleyin. Hamuru 30 cm. çapında bir tart kalıbının kenarlarından taşacak şekilde açın. Kalıba yerleştirip, kalıptan taşan hamurları temizleyin. Hamurun birkaç yerine çatal batırıp, buzdolabında 10 dakika dinlendirin. Hamurun üzerine yağlı kağıt yayın ve üzerine ağırlık yapması için yeterli miktarda kuru fasulye koyun. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında hamur soluk sarı renk oluncaya kadar yaklaşık 12-15 dakika pişirin. Yağlı kağıt ve fasulyeleri alın, hamurun rengi sarı oluncaya kadar 10 dakika daha pişirin. Limon sulu malzemeyi yavaşça süzgeçten geçirin. Eğer köpük oluşursa temizleyin ve içine kremayı katın. Tart hamurunun içine yavaşça dökün. Fırın ısısını 150 dereceye indirerek yaklaşık 30-35 dakika, ortası pelte gibi sallanıncaya kadar pişirin. En az 45 dakika dinlendirin, soğuduktan sonra pudra şekeri serpip servis yapın.

Çikolatalı muska
MALZEMELER
*
60 gr. şokella
* 65 gr. damla çikolata
* 25 gr. fındık (iri kıyılmış)
* 1 paket milföy (5'lik paket)
* 1 adet yumurta (hafif çırpılmış)
Şokella, damla çikolata ve fındıkları karıştırın. Milföyleri dörde kesin. Her bir parçanın üzerine hazırladığınız harçtan koyun. Muska şeklinde katlayıp, kenarları açık kalacak şekilde sivri uçlarını birbirine yapıştırın. Yağlanmış fırın tepsisine dizip, önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzerleri altın sarısı oluncaya kadar yaklaşık 15 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.

Padişah rozeti
MALZEMELER
*
1 küçük paket hindi biftek
* 1 çorba kaşığı üzüm sirkesi
* 1 tatlı kaşığı tozşeker
* 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
* 1 diş sarmısak
* 1 su bardağı su
* 1/2 tablet tavuk bulyon
* 1 tatlı kaşığı tozşeker
* 1 tatlı kaşığı domates salçası
* 1 çorba kaşığı limon suyu
* 1 çorba kaşığı mısır unu
* 1 çorba kaşığı su
* 1 çorba kaşığı taze soğan
* 250 gr. taze fasulye
* 1 adet orta boy patates
* 2 çorba kaşığı zeytinyağı
Sirke, tozşeker, zeytinyağı ve sarmısağı karıştırıp, hindi bifteklerle harmanlayın. Üzerini kapatıp, buzdolabında iki saat dinlendirin. Fasulyeleri kaynar suda 15 dakika haşlayıp, soğuk suyla süzün. Bir çorba kaşığı zeytinyağını kızdırıp, fasulyeleri 3-4 dakika soteleyin. Patatesleri yağlanmış fırın tepsisine dizin. Zeytinyağı sürüp, kızarana kadar fırınlayın. Ilık suda bulyonu eritin. İçine şeker, domates salçası ve limon suyu ile hindi bifteklerini dinlendirdiğiniz marinatın fazla suyunu ilave edin. Bir çorba kaşığı su ile mısır ununu karıştırıp, bulyonlu suya katın. Orta hararette, sos kaynayıncaya kadar pişirin. Teflon tavada biftekleri kızartın. Üzerine sosu döküp, taze soğanı serperek patates ve fasulye ile birlikte servis yapın.