kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Ahmet Ümit'in roman kahramanı ve 'Türkiye'nin Sherlock Holmes'u olarak bilinen 'Başkomiser Nevzat'ı konu alan öyküler, daha önce iki kez 'Karanlıkta Koşanlar' ve 'Şeytan Ayrıntıda Gizlidir' dizilerinde kullanıldı. Karakteri 'Karanlıkta Koşanlar'da Uğur Yücel, 'Şeytan Ayrıntıda Gizlidir'de ise Çetin Tekindor canlandırdı.

Suçtan yola çıkıp, kendi kültürümüze bakacağız!

DENİZ AYYILDIZ
Polisiye meraklılarının yakından tanıdığı usta yazar Ahmet Ümit, 'Komiser Nevzat-Kanun Namına' dizisinin amacını açıkladı: Bu projedeki esas meselemiz, mafya dizilerini eleştirmek! Cinayetten ve şiddetten yola çıkarak, asıl önemli olanın insanlık olduğunu anlatmak ..
İLİŞKİLİ HABERLER
Suçtan yola çıkıp, kendi kültürümüze bakacağız!
Yeni sezona damgasını vuracak polisiye dizi 'Kanun Namına', eylül ayında atv ekranında izleyicilere 'merhaba' diyecek. Ahmet Ümit'in senaryosunu yazdığı, yönetmenliğini Veli Çelik'in yaptığı dizinin başrollerini; Altan Erkekli, Pamir Pekin ve Ahu Yağtu paylaşıyor. Dizinin öyküsü, günümüz İstanbul'unda; yalılardan gecekondulara, üniversite çevrelerinden bitirimhanelere kadar farklı mekanlarda, her insanın başından geçebilecek olaylardan oluşuyor. Usta yazar Ahmet Ümit, izleyenleri suçluların dünyasında heyecan verici bir yolculuğa çıkarmayı amaçladıkları 'Kanun Namına'yı ilk kez GÜNAYDIN'a anlattı.

İNSANIMIZIN SORUNLARI ANLATILACAK

* 'Komiser Nevzat'ı Türkiye'de yetişmiş bir 'Sherlock Holmes' olarak değerlendirebiliriz. Nevzat, bizim kültürümüzden bir dedektif. Bizde cinayetler, Agatha Christie romanlarında olduğu gibi sadece dekoratif bir şey değil. Biz bu dizide cinayetleri anlatırken aslında insanımızın yaşam biçimi ve yaşadığı sorunları da anlatacağız.

*
'Komiser Nevzat' dizisi, sadece 'cinayeti kim işledi?' sorusu etrafında yükselmeyecek. Tam tersine, Dostoyevski romanlarında, cinayetten yola çıkarak insanı anlatma meselesi vardır ya; biz de bu dizide cinayetten yola çıkarak bizim insanımızı ve kültürümüzü anlatma derdindeyiz.

* Bu topraklar çok zengin bir tarihsel kültüre sahip. Hititler'den, Doğu Roma'dan, Osmanlı'dan Türkiye Cumhuriyeti'ne kadar uzanan çok zengin bir kültürümüz var. Biz bu kültürün yansımasını, müziğimizde, ahlakımızda, dinimizde, folklorümüzde görüyoruz. Bunların hepsi 'Komiser Nevzat-Kanun Namına'nın geri planını oluşturacak.

KOMİSER NEVZAT YENİLMİŞ BİR ADAM


* Komiser Nevzat yenilmiş bir adam, bir looser! Türkiye'deki en iyi dedektiflerden biri ama öte yandan da karısı ve kızı bir bombalamada ölmüş ve onların katilini bile yakalayamamış. Çok bizden biri. Müzeyyen Senar dinlemeye bayılıyor, rakı içiyor, tavla oynuyor. Aslında emniyet müdürü olması lazım ama sürekli amirleriyle çatıştığı ve 'doğrucu Davut' olduğu için yükselememiş. Ama emniyette çok büyük bir saygınlığı var çünkü hiçbir yolsuzluğa karışmamış.

* Nevzat, katilleri yakalamasına rağmen her seferinde umutsuzluğa düşüyor. Sivri sineği öldürmek gibi bir şey bu. Biliyor ki; siz bataklığı kurutmazsanız, bu ülkede yoksullarla zenginler arasındaki farkı azaltmazsanız, eğitim sistemini değiştirmezseniz, kültürü demokratik ve barışçıl bir hale getirmezseniz; zaten sürekli suç ve katil üremeye devam ediyor. Bunun getirdiği bir umutsuzluk var ama yapacağı fazla bir şey de yok. Çünkü bildiği tek şey polislik! ASIL MESELEMİZ MAFYA DİZİLERİ

* Dizi tek bölümlük maceralardan oluşmuyor. 5-6 bölüm sürecek maceralar var. Bu maceraların hepsinde, hem Türkiye'nin güncel sorunlarını hem de tarihteki meseleleri anlatacağız. Mafya dizilerinde maalesef şiddet, silah çok öne çıkarıldı ve abartıldı. Bizim bu dizide esas meselemiz bunu eleştirmek! Cinayetten ve şiddetten yola çıkarak, bunların kötü şeyler olduğunu anlatmak istiyoruz izleyicilere.

* "Bir ülkeyi anlamak için o memleketin politikasını, sanatını, kültürünü ve ekonomisini anlamak için suça bakmak lazım" derler. Orada işlenen suçu incelerseniz, o ülkeyi kavrarsınız. Biz de bunu yapıyoruz. Başkomiser Nevzat'tan ve çözmeye çalıştığı suçtan yola çıkarak, kendi kültürümüzü eleştirel bir gözle izleyiciye sunmaya çalışıyoruz.

SİLAHLA OLMAZ!


* Televizyon belki eğitim aracı olmayabilir ama en azından olumlu şeyleri söylemelidir. En azından dizilerimizde doğru olan şeylerin altını çizmemiz lazım. Ben bunun için girdim bu işe! Televizyon ekranı karşısında 70 milyon buluşuyor ve hiç değilse biz insanlara bu ülkenin çok güzel bir yer olduğunu anlatabilelim. Hiç olmazsa biz hepimizin kardeş olduğunu, silahın kötü bir şey olduğunu, hoşgörü gerektiğini ve hep birlikte kardeşçe yaşayabileceğimizi anlatabilelim.

* 'Komiser Nevzat-Kanun Namına' tümüyle tekniğin kullanıldığı ruhsuz bir yapım değil. Elbette biz de katilleri parmak izinden, tükürükten, saçtan, kandan yola çıkarak ve son derece gerçekçi bir şekilde buluyoruz. Ama asıl anlatmak istediğimiz şey, insanlık ve bizim insanımız. Ve biraz da şu an kötüye giden şeyleri eleştirmek. Bu bir tür görev benim için.

*
Cinayetle gerçekleşen adalet, adalet değildir. Öldürerek, şiddet uygulayarak adalet gerçekleşmez. Adalet hukukla gerçekleşir. Birtakım dizilerde; biliyorsunuz silahı kapan adaleti sağlamaya çalışıyor. Böyle bir şey olmaz! Biz bir hukuk devleti olma yolunda gidiyoruz ve hukuk devleti olacağız. Silah ve şiddet yanlıştır. Hukukla çözeceğiz meselelerimizi.
Haberin fotoğrafları