kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Aşırı sıcak önce akciğerleri etkiliyor

CHA
22.08.2007
Kayseri Tabipler Odası Genel Sekreteri ve Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Mustafa Demirel, küresel ısınmanın sağlığı olumsuz etkilediğini açıkladı. Aşırı sıcak ve iklim değişikliklerinin insan sağlığı üzerindeki etkisinin büyük olduğuna işaret eden Demirel, insan organlarından ilk olarak olumsuz etkilenen akciğer olduğunu belirtti.

Sıcak hava dalgaları, seller, kasırgalar, yangınlar, kuraklık ve bunların sebep olacağı hastalıklar yüzünden çok sayıda insanın öleceğinin tahmin edildiğini ifade eden Demirel, "Küresel ısınma, insanoğluna en önemli etkiyi sağlık alanında yaşatacaktır" dedi.

Demirel, yaptığı açıklamada, Ankara ve İstanbul başta olmak üzere birçok il ve ilçede su kesintisinin başladığını ve bunun da salgın hastalık riskine neden olduğunu dile getirdi.

Küresel ısınma ve iklim değişiklikleri sonucu en fazla etkilenen organın akciğerler olduğunu belirten Demirel, "Küresel ısınmanın en önemli etkilerinden biri olan susuzluk, başta kalp, akciğer, beyin gibi hayati organları etkilemektedir. Hijyen geri plana itildiği zaman salgın hastalıklarda artma gözlenmektedir" diye konuştu.
Tuvalet hijyeninin olmaması bulaşıcı parazitler hastalıklarına yol açtığına işaret eden Demirel, şu bilgileri verdi: "Meyve ve sebzelerin yıkanmaması sonucunda bağırsak, tifo, dizanteri, mantar, bakteri ve virüs enfeksiyonları oluşabilmektedir."
Aşırı ısınmanın hava kirliliğine yol açtığını ve bunun da farenjit, bademcik iltihaplanmasına yol açtığını bildiren Demirel, uzun vadeli etkisinin ise akciğer kanserine yol açtığını bildirdi.

Küresel ısınmanın gıda üretiminde aksaklığa yol açması halinde vücudun temel yapı taşları olan protein, karbonhidrat, vitamin ve yağdan yoksun olacağını vurgulayan Demirel, temel besin gruplarının yeterli alınmaması durumunda vücudun enfeksiyona yatkınlığının artacağını bildirdi.

Demirel, şu uyarıları yaptı: "Bunun sonucunda bebeklerin erken veya düşük ağırlıkla doğmalarına, gelişim geriliklerine tüberküloz, sıtma zatürree ve gribe daha çok rastlanacak. Aşırı sıcakta tansiyon düşmelerine, kalp ritim bozulmalarına, beyin kanamasına, cilt kanserine rastlanacaktır. İklim koşullarındaki değişimin kenelerin üremesini kolaylaştırarak, hastalığın artışına yol açtığı vurgulanmaktadır. Küresel ısınmanın etkilerinden biri de sellerdir. Seller, hepatit A bağırsak enfeksiyonu, tifo, dizanteri ve cilt hastalıklarına yol açmaktadır."