kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Aşılama 3 defa tutmazsa tüp bebek yöntemi deneyin

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Euro Fertil Tüp Bebek Merkezi'nden Dr. Hakan Özörnek sorularınızı yanıtladı:

SPERMSİZ BABA OLUNUR MU?

* 34 yaşında bir erkeğim ve 15 yıllık evliyim. Sorunum; yumurtalıkların küçük olması ve canlı spermin gözükmemesi. Önceki araştırmalarımda da çocuğumun olmayacağı söylendi. Bununla ilgili detaylı bilgi alabilir miyim? Ahmet V./Tekirdağ Micro tese uygulamasını öneriyorum. Mikro tese; mikroskop altında sperm arama işlemidir. Şayet bu aramada hücre bulunamıyorsa bu hasta için donör sperm kullanılmalıdır. Bu işlem de Türkiye'de yasak. Ancak yurtdışında yaptırabiliyor.

İKİ YILDIR AYNI TEDAVİ


* 2004 yılında evlendim bir yıl çocuğum olmayınca eşimle birlikte doktora gittik. Benim sperm tahlilim temiz çıktı. Eşimin yumurtaları büyütemediği, ay başı olunca da büyüyemeyen yumurtayı attığı söylendi. İki yıldır aynı ilaç tedavisini sürdürüyoruz. Ben SSK'lıyım; yeni çıkan kanuna göre ne şartlarda tüp bebek için müracaatta bulunabilirim? Kamil E./Adana Bu hastaya öncelikle aşılama tedavisi öneriyorum. Şayet 3 aşılama sonrası gebelik elde edilemezse tüp bebek tedavisine geçilmeli. Devletin bu konudaki yeni tüp bebek uygulamasından tedavinin büyük kısmı ücretsiz sürdürülebilir.

GEN TARAMASI DA DAHİL Mİ?

* Ben 39 yaşındayım ve 6 yaşında Down senromlu oğlum var. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde ikinci çocuk için genetik araştırma yapılmasını istiyorum; bu araştırma tüp bebek kapsamına girer mi? Neşe A./İstanbul Tüp bebek işleminde genetik tarama da yapılıyor. Ancak bu, ailelerin isteği doğrultusunda oluyor. Genetik tarama, SSK'nın ödediği tüp bebek kapsamında değil. Bu nedenle işlem için katkı payı vermeniz gerekiyor. Bunu belli başlı tüp bebek merkezlerinden yaptırabilirsiniz.