kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
SAİT GÜRSOY

MEB'ten, ÖSS sisteminde yenilik

Milyonlarca öğrencinin geleceğine yön veren üniversiteye giriş sistemi mercek altına alındı. Öğrencilerin kaderini tek bir sınava bağlayan sistem değişiyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) hazırladığı taslağa göre, öğrenciler 10'uncu sınıftan itibaren mezun oluncaya kadar her yılın sonunda "Olgunlaşma Sınavı" na girecek. 10, 11 ve 12'nci sınıfların sonunda, öğrencilerin yıl boyunca gördüğü beden, müzik ve resim dersleri dışındaki dersleri kapsayan bir sınav yapılacak. Bu sınavda öğrencilere, alanlarındaki ders ağırlıklarına göre soru sorulacak.
Yeni sistemde kendi alanlarıyla ilgili ek soru çözecek olan Meslek liselilerin katsayı sorunu da ortadan kalkacak. Ek sorular MEB ve ÖSYM tarafından ortak olarak hazırlanacak. Meslek lisesi öğrencileri, temel alan derslerini genel lise öğrencileri kadar yoğun almadıkları için, bu alanlarda 30-40 kadar daha az soruyla karşılaşacak. Bu öğrenciler, kendi okudukları alanla ilgili olarak fazladan 30-40 soru çözerek diğer genel liselerle eş seviyede soruyla karşılaşmış olacak. Meslek lisesi öğrencileri, kendi alanlarıyla ilgili üniversite bölümlerini tercih ettiğinde, katsayı sorunu ile karşılaşmayacak. Örneğin, Endüstri Meslek Lisesi bilgisayar bölümü mezunları bilgisayar mühendisliğini, İletişim Lisesi mezunları gazetecilik, halkla ilişkiler, radyotelevizyon, Ticaret Lisesi mezunları işletme-iktisat-ekonomi, Turizm Lisesi mezunları turizm işletmeciliği gibi bölümleri tercih edebilecek.
ÖSS'nin kaldırılmasında bir de geçiş süreci yaşanacak. Bu süreçte öğrencilerin üniversiteye giriş puanı, yıl sonu sınavlarının yüzde 25'i ve ÖSS sonucunun yüzde 75'i ile hesaplanacak. Sistem hayata geçerse okulun önemi ortaya çıkacak. Böylece düzenli ders çalışan öğrenciler de ödüllendirilmiş olacak. MEB yetkilileri alınacak kararlar doğrultusunda sınav sayısının değişebileceğini, uygulamanın ise en erken 2009'dan itibaren olabileceğini belirttiler. ÖSYM yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre; 2008ÖSS'ye girecekler, 2007ÖSS benzeri bir sınavla karşılaşacaklar. Bu yüzden yeni sistemden etkilenmeyecekleri için kafalarının karışmasının bir anlamı yok. Benden söylemesi sakın panik yapmayın, çalışmalarınıza devam edin.