kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

FED'in silahı ters tepti peki geriye ne kaldı?

ABD Hazine Bakanı Henry Paulson'un, Fed Başkanı Ben Bernanke ve Demokrat Parti'nin başkan adayı Christopher Dodd ile dalgalanmayı görüşeceği toplantıya katılırken yaptığı açıklamalar piyasaları daha bozdu. ABD Hazine Bakanı şunları söyledi:
- "Çalkantı ekonomik zayıflıktan kaynaklanmıyor, ekonomiyi olumsuz etkileyecek ama büyüme sürecek.
- Risk yeniden fiyatlandırıldığında likidite normale dönecek.
- Likidite ve kredi piyasasında sorun normale dönecek ama bu zaman alacak."
Bakan aslında aynı cümlede hem umut veriyor hem de gerçeği itiraf ediyor. Tabii piyasalar da bunu okumakta ve fiyatlamakta gecikmiyor.

- Cezalandırma- Ancak iki günlük iyileşmenin ardından dün piyasaları bozan gelişme tam da Fed'in aldığı önlemden kaynaklandı. Faiz düşüşünün ardından Fed'in iskonto penceresinden ilk kredi kullananın dünyanın en büyük bankaları arasında yer alan Alman Deutsche Bank'ın olduğunun anlaşılması veya buna kanaat getirilmesi, Avrupa piyasalarının öncülüğünde havanın yeniden bozulmasına yol açtı. Piyasalar ve rakipleri krediyi alanı adeta cezalandırdı.

- Önlem ters tepti- Bu gelişme de iskonto penceresinden kredi kullanacak olan herkesin kendini batıracağı, deşifre edeceği, ilgili kurum hakkında piyasaların bakış açılarının negatife döneceği anlamına geliyor. Normalde Fed'in getirdiği önlem kriz zamanlarında en son başvurulacak yöntemlerden biriydi. Ancak normal piyasada temel faiz oranını düşürmeye yanaşmayan veya bunun gerekçesini henüz oluşturamayan Fed, doğrudan sorunu olan kuruluşlara vereceği kredinin faizini düşürme yoluna gitmesi ters tepti.
Bu ters tepme aynı zamanda piyasanın gergin olduğunun bir göstergesi. Dünkü piyasa hareketinden, Fed'in likidite krizine önlem olarak sunduğu iskonto penceresinden kredi almaya birinin sazan gibi atladığı, ötekilerin de onu cezalandırdığı gibi bir görüntü ortaya çıktı.

- Faiz düşürüne kadar - Fed'in adımı doğrudan sorunu olan sektörde sorunu olan kuruma likidite sağlamaya yönelikti. Soruna spesifik bir çözüm getiriyordu. Ama bu çözüm piyasalardan döndü, spesifik şekilde cezalandırıldı. Likidite zorluğuna düştüğü için borçlanmaya gidenin daha zor duruma düşeceği gibi bir durum çıktı ortaya. Şimdi Fed'in bu piyasasından boçlanmaya gitmek büyük cesaret ister. Bu piyasadan her yeni kredi kullandırma olayı negatif haber özelliğini taşıyabilir.
Dünkü piyasa hareketleri, faizlerin sadece zor duruma düşenler için değil, herkes için düşürülmesi gereğini ortaya koyuyor. Yani Fed, iskonto penceresinden kullandırdığı kredilerin faizini değil, temel faizini düşürene kadar yüksek tansiyon sürecek gibi görünüyor.

- Sonuç- "Ak koyunun kara kuzusu da olur" Türk Atasözü