kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
BALÇİÇEK PAMİR

Korsanla telefon

CNN Türk spikeri Pelin Çift, kaçırılan uçaktaki yolcuya cep telefonu ile ulaşıyor ve diyor ki "Elindeki telefonu korsana ver. Canlı yayındayız. Onunla konuşayım." Haber uğruna, daha doğrusu üç paralık reyting için Pelin Hanım'ın 136 yolcunun hayatını riske etmeye hakkı var mı?"
Kim soruyor?
Hıncal Abi.
Hıncal Abi deneyimli gazeteci diyerek övdüğü Özay Şendir'i de "Ne var bunda canım?" dediği için eleştiriyor. Peki Özay ne yazmıştı? "Pelin Çift uçak kaçırma olayında konuştuğu yolcudan, hava korsanına telefonu vermesini isteyince kıyametler koptu. Hava korsanı es kaza telefonu alsa ve konuşsaydı eminim herkes şimdi Pelin Çift'i alkışlıyor olacaktı."
Hıncal Abi yazısını başlığını 'Gazetecilik nedir. Ne değildir?' diye koymuş. Anlattıkları güzel, eleştirileri yerinde de ortada anlattığı gibi bir olay yok ki! Yanlış okumadınız. Pelin Çift'in canlı yayınını tekrar tekrar dinledim. Yolcudan korsanı istememiş. "Eğer mümkünse hosteslerle konuşabilir miyiz?" demiş. Üstelik yolcunun hayatını tehlikeye atmasından endişe ederek, tekrar tekrar "Siz iyi misiniz, konuşurken rahat mısınız, bir sorun yok değil mi?" gibi sorular da sormuş.
Peki bu yanlış anlaşma nereden çıkıyor? İnternet gazeteciliğinden.
Özay Şendir diyor ki "İnternet medyası Pelin Çift'in bu talebini büyük gaf olarak başlığa çekti. Magazin ve pata-küte habercilik o kadar çok kanımıza girdi ki neyi eleştirip neyi alkışlayacağımızı şaşırdık."
Haklısın sevgili Özay, pata-küte habercilik kanımıza girdi. Üstelik yeni moda, bazı internet sitelerindeki haberleri, hiç araştırmadan, öylesine güvenerek köşemize taşımak oldu. Oysa bu sitelerin çoğu dedikodudan öteye gidemeyen haberler veriyor, medya kulis bilgileri yazıyorlar. Tabii Habertürk ya da HaberX gibi takip ettiğim haber sitelerinden bahsetmiyorum.
Benim şaşırdığım bu kulis-dedikodu-söylenti tarzı haberlerin hiç araştırılmadan sanki öyleymiş gibi ulusal basına sunulması. Üstelik eleştiri Hıncal Abi gibi, "Ben hayatta internet sitelerine aldırmam, okumam, etmem" diyen birinden gelince daha da ilginç oluyor.
Pelin Çift 29 yaşında, hakikaten çok başarılı bir spiker. Danıştay saldırısı hakkında yayın yaparken ne kadar profesyonel olduğunu tüm Türkiye'ye göstermişti zaten. Kendisiyle tanışmıyorum ama diyeceğim odur ki böylesine titiz, işini iyi yapan bir meslektaşıma "Korsanı telefona isteyen spiker" imajı yapışmasın. Delinin biri kuyuya taş atmış, kırk akıllı çıkaramamış hesabı.
İnternette biri böyle bir şey uydurdu, hala yalanın üzerine kalem oynatıyoruz.