kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Halaçoğlu:Sözlerim çarpıtıldı

Yeni Haber
Türk Tarih Kurumu Başkanı (TTK) Yusuf Halaçoğlu, kamuoyunda tartışma yaratan sözleriyle ilgili olarak, "sözlerim çarpıtıldı" dedi.

Halaçoğlu, düzenlediği basın toplantısında, "Türkiye'nin çok önemli sorunları var. Tabii ki bu sorunların üzerine gidebilmek için bir takım araştırmalar yapmak gerekiyor. Kafamızı kuma soktuğumuz takdirde bu sorunları kimse gelip çözmez, başkaları farklı bir biçimde ortaya koyar" diye konuştu.

Atatürk'ün "Biz her zaman hakikati arayan onu buldukça ve bulduğumuza kani oldukca ifade etmeye cüret eden insanlarız" sözüne hatırlatan Halaçoğlu, "Ben de bu cüreti gösteriyorum. Birileri bağırabilir, birileri çağırabilir, birileri istifa isteyebilir, her şey olabilir. Bunların bir önemi yok. Yusuf Halaçoğlu TTK başkanı olduğu için bu araştırmaları yapmıyor. Ben bir tarihçiyim" diye konuştu.

Hiçbir konuda belge göstermeden konuşmadığını dile getiren Halaçoğlu, "Türkiye'de kafasını kuma sokanlar var, bunların adına profesör diyebilirsiniz" dedi. Halaçoğlu sözlerininin çarpıtıldığını belirterek, kendisine yargısız infaz yapıldığını söyledi.

Halaçoğlu, Kayseri'de Türk Kültürü ve Tarihinde Avşarlar Sempozyumu konulu sempozyumda 8-10 yıldır süren bir çalışmasından söz ettiğini ve Türkiye'de 41 bin 297 aşiret tespit ettiklerini dile getirdiğini söyledi.

Halaçoğlu, konuşmasının ses kayıtlarının kendisinde olduğunu ifade ederek, adı geçen konuşmasında Türkiye'de Alevilerin yüzde 99'unun Türkmen olduğunu, 1919'dan sonraki tehcirden kurtulmak isteyen Ermenilerin Anadolu'da kalmak için kendilerini Kürt Alevi olarak gösterdiğini söylediğini aktardı. Halaçoğlu, bu sözlerinin "Kürt Aleviler Ermeni dönmesidir" diye çarpıtıldığını söyledi

Halaçoğlu, "Eğer bilime önem vermeyeceksek, bilim adamlarının yaptıkları çalışmaları hiçe sayacaksak, polemiğe girip onları ortadan kaldırmaya, idam etmeye, mahkum etmeyi düşünüyorsak o zaman gerçekten yazık bu memlekete" diye konuştu.

ERMENİ DE OLABİLİRİM

Kendisi için "Ermeni'dir" diyenler olduğunu belirten Halaçoğlu, "Ermeni de olabilirim. Ama Türk'üm, Avşar boyundanım. Soyum Hindistan'daki Kutup Mimarı yapan Muhammed Hallaci'ye dayanır, İran'daki Avşarileri kuranlardandır" dedi.

Herkesin kimliğini öğrenme hakkı olduğunu dile getiren Halaçoğlu, "Beni ırkçılıkla nitelendiriyorlar. Herkes kendi kimliğini öğrenme hakkına sahiptir diyen bir insan nasıl ırkçı olabilir" dedi. 1989'da dışarıdan bilim adamlarının araştırmalar yaptığını, Türkiye'nin etnik yapısının incelendiğini ifade eden Halaçoğlu, İrem Melikof'un Aleviler, Kürtler üzerine çalışma yaptığını, dönmelerden söz ettiğini belirterek, "Bütün benim söz ettiklerimi anlatıyor" dedi.

"Bu araştırmaları niye kimse tenkit etmedi. Yabancı yapınca çok mu doğru oluyor. Bizim bilim adamlarımıza neden kimse güvenmiyor" diye sordu.

Adı geçen araştırmaları ırkçılık için, kişilerin neye mensup olduklarını öğrenmek için yapmadıklarını da dile getiren Halaçoğlu, "Biz bütün dünyadaki kültür varlıklarının envanterini yapıyoruz" dedi.

OSMANLI ARŞİVLERİNDEN 41 BİN AŞİRET TESPİT ETTİK

Halaçoğlu, Osmanlı tahrir arşivlerinden 41 bin 297 aşiret tespit ettiklerini belirterek, 1500-1600 yılları arasındaki yaklaşık 60 tahriri incelediğini ve sadece göçebe hayatı yaşayanları araştırdığını söyledi. Araştırmasında Anadolu'da 37 bin 706 Türkmen aşireti, 166 Moğol aşireti, 4 bin 455 Avşar aşireti, 90 Arap aşireti ve 2 bin 287 Kürt aşireti tespit ettiklerini söyledi.

Halaçoğlu, "Peki ben ırkçılık yapıyorsam niye yazdım bunları? Hani Kürtler yok diyorsam, Türkmenler var diyorsam niye yazdım bunları? Niye bu aşiretler çalışmamda yer alıyor" diye sordu.

Halaçoğlu, çalışmasında bugün kendisini Kürt olarak gösteren aşiretlerin 16.yüzyılda Türkmen olarak gözüktüğünü hatırlattı.

AHMET TÜRK'E ÜSTÜ KAPALI BÖLÜCÜ SUÇLAMASI

TBMM'de ilk grup toplantısında kendisini bölücülük yapmakla suçlayıp istifa çağrısı yapan DTP Genel Grup Başkanı Ahmet Türk'e de konuşmasında yanıt veren Halaçoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir gazete bir yazı yazıyor. Adam çalakalem benden duyduklarını belli yanlışlarla gazetede haber vermiş. Hiç kimse okumadan bunu yapıyor. Yarın bazı siyasetçiler, beni istifaya davet edenler, haklarında gazetelerde çıkan yalan yanlış haberler karşısında istifa edecekler mi? Veya Türkiye'nin bölücülüğüne gayret eden bazı başkanlara aynı şekilde Meclis'te istifa et diyecekler mi?

388 YTL MAAŞ ALIYORUM

Yusuf Halaçoğlu, "istifa edecek misiniz?" şeklindeki bir soruya, TTK'nın "Sırtına ek bir yük yüklediğini" ve Kurum'dan sadece 388 YTL maaş aldığını istifa etse bile çalışmalarını sürdüreceğini ve bunu açıklayacağını belirterek, bunun çözüm olmadığını söyledi.

"DÖNMELERİN LİSTESİ ELİMDE"

Yusuf Halaçoğlu, konuşmasında "Benim elimde Ermeni ismi, onun Türk ismi ve hangi mahallede oturduğuna dair liste var. Ama bunu hiçbir zaman açıklamayacağım, bu bir tehdit olarak da algılanmasın" dedi.

"HÜLYA AVŞAR'IN TÜRKLÜĞÜ BENİ İLGİLENDİRMEZ"

Bir gazetecinin Hülya Avşar'ın annesi Emral'ın "Biz Kürdüz" dediğini hatırlatması üzerine ise Halaçoğlu, "Hülya Avşar'ın Türk kökenli olup olmaması beni hiç ilgilendirmez. O konuda polemiğe girmem" dedi. Halaçoğlu, Avşarlar'ın bir Oğuz boyu olduğunu yineledi.

ANKA