kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Obeziteye bir virüs katkıda bulunuyor olabilir

Yeni Haber
ABD'de insanların neden şişmanladığına ilişkin yapılan yeni bir araştırma, obeziteye bir virüsün neden olabileceğini ortaya koydu.

Yeni araştırmanın sonuçlarına göre, insan kök hücreleri, bilindik bir virüse maruz kaldığı zaman yağ hücrelerine dönüşüyor. Bu hücreler yalnızca değişmekle kalmıyor yağı da depolamaya başlıyor.

Bu araştırma sonucu, neden kilo alındığına dair masum bir açıklama getirse bile Amerika'nın büyüyen obezite sorununun tamamı için bir çözüm oluşturmuyor. Ancak aşırı iştah ve hareketsizlikten bel bölgelerinin genişlemesinin nedenleri için yakın zamanda ortaya atılan kanıtlara yeni bir katkı olarak görülüyor.

Göz iltihabı ve soğuk algınlığına neden olan virüs ailesinden gelen "adenoviirus-36" adlı bu virüsle obezite arasında yıllardır bağlantı kurmaya çalışan araştırmacılar, zayıflara nazaran şişmanların büyük bir kısmında bu virüsün olduğunu buldu. Hayvanlara bu virüsü vererek şişmanlatan araştırmacılar, hatta bu virüsün içinde hayvanları obez yapan bir gen saptadı.

Louisiana eyaleti Pennington Biomedikal Araştırma Merkezinde araştırmayı yürüten heyetin başkanı Nikhil Dhurandhar, çalışmalarında insanlara bu virüsü ahlaki değerlerden dolayı veremeyecekleri için başka yollara başvurduklarını belirtti.

Liposuction yaptıran insanlardan alınan yağ hücrelerindeki yetişkin kök hücreleri çıkaran araştırmacılar, bu hücreleri laboratuvar ortamında bu virüse maruz bıraktı. Yetişkin kök hücreleri yeniden üredi ve vücudun kendini iyileştirmesine yardımcı olacak farklı hücre türlerine dönüştü. Virüse maruz kalan bu hücrelerin yarısından fazlasının yağ hücrelerine dönüştüğü saptandı.

Araştırmacılar, obezite için virütik bir neden teyit edildiği takdirde 5 ila 10 yıl arasında insanların bu virüs yüzünden şişmanlamalarının önüne geçecek bir aşının geliştirilebileceğini belirtti.

AA