kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Steve Martin

Güldürmek için dayak değil, sokak etkilemiş!

BÜLENT İPEK MAGAZİN
Türkiye'nin güldürü ustaları ile ABD'li komedyen Steve Martin'in mizaha yönelme nedenleri çok farklı! Ata Demirer, Levent Kırca, Behzat Uygur, Beyaz ve Cem Yılmaz, çevrelerinden etkilenerek 'komikliği' seçmiş!..
Amerikalı komedi yıldızı Steve Martin, yakında yayınlanacak otobiyografisinde, "Beni babamın dayakları komedyen yaptı" itirafında bulundu.

ÇEVRE ETKEN OLDU
İngiliz Times gazetesine konuşan 62 yaşındaki Martin'in, çocukken babasından çok dayak yediğini açıklaması; gözleri bizim komedyenlerimize çevirdi. Steve Martin, yediği dayakların ezikliğiyle komediye yöneldiğini açıklarken; 'Esprileriyle Türkiye'yi güldüren' Cem Yılmaz, Beyazıt Öztürk, Behzat Uygur, Ata Demirer ve Levent Kırca, kendi nedenlerini anlattı. Komedi ustalarımız, Steve Martin gibi dayaktan değil de çevrelerinde gördükleri komik insanlardan etkilendiklerini ve sokaktan beslendiklerini söyledi. İşte, her sözleri kahkaha nedeni olan komedyenlerin mesleğe yönelme nedenleri:

Esin kaynağım yoksulluk oldu
Son günlerde adı polemiklerle anılan Levent Kırca, "Ben Steve Martin gibi fiziksel şiddet gördüğüm için mizaha yönelmedim" dedi. Usta tiyatrocu, komedyen olmak için nelerden etkilendiğini şöyle anlattı: "Şiddet sadece fiziksel değildir zaten. Yoksulluk, savaş, rüşvet, haksızlığa uğramak da şiddettir. Dürüst bir öğretmenin çocuğu olarak ben de ülkenin içinde bulunduğu yoksulluğu; iliklerime kadar hissederek büyüdüm. Zorlukları ve mutsuz edecek şeyleri aşmanın bir yoludur mizah. Mizahçı olmanın ilk şartı yetenek, ikincisi zeka, üçüncüsü de yetişme ortamıdır."

Kilolarımı mizah ile savundum
Gösterileri dillerden düşmeyen usta komedyen Ata Demirer, mizaha yönelme sürecini şöyle anlattı: "Annem, rahmetli dedem ve kardeşimle hayata karşı refleks olarak ağlanacak halimize gülerek mizahı geliştirmişiz. Çocukken parlak bir çocukluk geçirmedim; kiloluydum. Oyunlarda yer alamıyordum. Mizah benim için savunma biçimiydi. Gerçeklerden kaçmak için iyi bir şeydi. Kardeşimle böyle bir şey gerçekleştirmiştik.

TRAJİK ÇOCUKLUK GEREKMİYOR

Konservatuvarda okurken de, arkadaşlarım benim mizah yönümü görüp, yönlendirdi. Müzikten aldığım tatminin daha üstünde olduğunu fark etkim. Sonra mizah bir aşka dönüştü. 'Bu işin dışında başka iş yapamam' hissine kapıldım. Bence komedyen olmak için ille de çok trajik bir çocukluk geçirmek gerekmiyor! Komedyenlik bir insan türüdür diye bakıyorum. Kedigiller gibi bu da bence bir tür!

Kahkahanın içine doğdum

Mizah ustası Nejat Uygur'un oğlu Behzat Uygur, "Komediye yönelmemin nedeni gayet açık. Babamdan dolaylı ben zaten mizahın içinde doğdum, orada büyüdüm" dedi ve ekledi: "Babamdan şiddet değil, hep kahkaha gördük. Steve Martin'in böyle bir çocukluk geçirmiş olmasına üzüldüm. Ben dayak yemedim. Ama şu bir gerçek ki; zor koşullar genelde insanları mizaha yönelten nedenlerdir. Ülkemizde de bu zor koşullar mevcut."

Komedyenlik ata sporumuz!
Cem Yılmaz, ailede kendisinden önce abisinin komik olarak öne çıktığını ve ailenin en komiğinin de dayısı olduğunu söyledi. "Komedyenlik ata sporumuz" diyen Cem Yılmaz, olaylara espri gözlüğüyle bakmasında babasının etkisini şu sözlerle anlattı: "Babam ve arkadaşları Sabri Acarsoy diye beyaz eşya satan dükkanda tezgahtarlık yapıyordu. Taksitle beyaz eşya satan müesseselerin ilklerinden. Çocukken babamın işyerine gittiğimizde onu ve arkadaşlarını ağzımız açık dinlerdik. Fırlamalık üzerine çok zekice pin pon maçı gibi birbiriyle atışırlardı."

Kendi özürümle dalgamı geçtim

Bir polis çocuğu olan Beyaz, çocukluğundan beri komediye yönelmesinde zekası ve yaşadığı şartların etkili olduğunu sık sık dile getiriyor. Ünlü komedyen, daha önce yaptığı bir açıklamada mizahçı olmasıyla ilgili; "Çocukken 'r' harflerini söyleyemediğim için alay konusu olurdum. Bu üzüntüden kurtulmak için önce 'r' özürlü olmamla dalga geçmeye başladım. Espri yapmak, zorluklardan kaçış alanı olmaya başladı" demişti.
Haberin fotoğrafları