kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye İran'dan 3.6 milyar kw 'lık elektrik ithal edecek

Yeni Haber
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, İran'la elektrik konusunda mutabakat anlaşması yaptıklarını belirterek, Türkiye'nin anlaşma doğrultusunda kurulacak yeni iletim hattıyla birlikte İran'dan 3.6 milyar kilowattlık elektrik ithal edeceğini bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, 2 günlük İran ziyaretinin ardından Türkiye'ye döndü. Dönüşünün ardından Esenboğa Havalimanı'nda bir basın toplantısı gerçekleştiren Bakan Güler, İran'a gidiş amacının Türkiye'yi ve İran'ı temsil eden heyetlerin enerji kaynaklarına ilişkin yaptıkları görüşmeyi izlemek olduğunu kaydetti. İran'da 2 günlük süreç içerisinde bir dizi temaslarda bulunduğunu dile getiren Güler, "İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinecad, İran Dışişleri Bakanı Muttaki, Elektrik Bakanı Fettani ve Petrol Bakanı Nazari'yle görüştüm. Genel başlıklarla belirtmek gerekirse Türkiye ve İran arasındaki enerjiye ilişkin konuları netleştirdim. Bölge sorunları hakkında fikir alışverişinde bulundum." dedi.

İran Elektrik Bakanı Fettani'yle görüşmesinde 31 Mayıs'ta yaptıkları çalışmaları belirgin hale getirdiklerini ifade eden Güler, Türkiye ile İran arasındaki iletim hatlarını geliştirecek bir adımlar attıklarını söyledi. Açıklamasında mevcut iletim hatlarına işaret eden Güler, "Yapılan anlaşmayla büyük iletim hatları kurulacak. İran'dan 3.6 milyar kilo/wattlık elektrik ithal edecek. Bu anlaşmayla elektrik alışverişini güçlendirdik. Türk iş adamlarına on bin mega/watt'lık elektrik santrali yapmak üzere mutabakata vardık. Böylece müteahhitlerimiz, bölgede yap-işlet-devret metoduyla hidroelektrik santrali kurabilecek."diye konuştu.

İlerleyen günlerde İran, Türkmenistan ve Türkiye arasındaki elektrik iletim hatlarını güçlendirmek için çalışmalarda bulunacaklarını söyleyen Güler, yürüttükleri yoğun enerji diplomasisiyle üzerinde anlaşılan iletim hatlarının 1 yıl içerisinde tamamlanacağını açıkladı.

Açıklamasının ardından bir gazetecinin "Ahmedinecad'la hangi konuları ele aldınız?" sorusuna Güler,"Türkiye, bölgenin güçlü ülkelerinden biri. Böyle bir ülke ileride enerji koridoru haline gelecektir. Ahmedinecad'la bu çerçevede sadece doğalgaz ve petrol konusunu değil elektrik konusunu da görüştük. Mısır'da önceki hafta ele aldığımız Arap Gazı konusunda konuştuk. Kuzey Afrika ülkeleri de elektrik enerjisi hususunda Türkiye'den yararlanma isteğini masaya yatırdık."şeklinde yanıt verdi.

(CHA)