kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Adaylıkta son gün

Yeni Haber
11. Cumhurbaşkanı seçimi için aday olma süresi bu gece saat 24.00'te sona eriyor. Şu ana kadar AK Parti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül ve MHP Kayseri Milletvekili Sabahattin Çakmakoğlu adaylık için başvurudu bulundu. Seçimin ilk turu yarın saat 15.00'te toplanacak TBMM Genel Kurulu'nda yapılacak.

AK Parti'nin yanı sıra MHP, DTP ve DSP Meclis'e girme kararı aldığından bu seçimlerde 367 sorunu yaşanması beklenmiyor. Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda sonuç alınamaması halinde 2. tur 24 Ağustos Cuma günü gerçekleştirilecek. Bu turda da cumhurbaşkanı seçilemezse 3. tur 28 Ağustos Salı, 3. turdan da sonuç alınamazsa cumhurbaşkanı seçiminin son turu 1 Eylül Cumartesi günü yapılacak.

Yarın yapılacak ilk turda herhangi bir adayın cumhurbaşkanı seçilebilmesi için 367 milletvekilinin oyunu alması gerekiyor. İkinci turda da seçilmek için yine 367 milletvekilinin oyu gerekiyor. 3. turda ise TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğunun(276) oyunu almak cumhurbaşkanı seçilmek için yeterli olacak. Bu turda da hiçbir adayın bu sayıya ulaşamaması halinde en çok oyu alan iki aday 4. turda yarışacak. Son turda da adaylardan biri 276 oy alamaması durumunda TBMM derhal seçime gidecek.

Meclis'in aritmetik dengelerine bakıldığında AK Parti'nin adayı Abdullah Gül'ün 3. turda cumhurbaşkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. 341 milletvekili bulunan AK Parti'de TBMM Başkanı Köksal Toptan oy kullanamayacağı için Abdullah Gül'e en çok 340 oy verilebilecek. 20 milletvekili bulunan DTP, Abdullah Gül'e destek verip vermeyeceğine yarın TBMM'de yapacağı grup toplantısında karar verecek. 13 milletvekili bulunan DSP, Meclis'e girme kararı aldı, ancak Gül'e destek verip vermeme konusu halen netleşmedi.

BBP Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu, Şanlıurfa Bağımsız Milletvekili Seydi Eyüpoğlu, Abdullah Gül'e destek verme kararı aldı. AK Parti, DTP, bağımsızlar ve bazı DSP'li milletvekillerinin oylarıyla Abdullah Gül'ün ilk turda seçilmesini hedefliyor. Cumhurbaşkanı seçimi, gizli oyla yapılıyor.
CHP, cumhurbaşkanı seçim turlarına katılmama kararı alırken, MHP kendi adayı Sabahatin Çakmakoğlu'na oy verecek.

CHA