kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Apple 818 milyon dolar kar elde etti

27.07.2007
Amerika 2007 mali yılındaki bir dönemi daha geride bırakırken, dünya genelinde satış yapan birçok teknoloji şirketi de kar oranlarını açıklamaya başladı. Bu şirketler arasında en çok merak edileni ise şüphesiz piyasayı kasıp kavuran iPhone'un üreticisi Apple'ın sonuçları oldu.

Merkezi California eyaletindeki Cupertino'da bulunan teknoloji firması Apple, 30 Haziran 2007'de sona eren 3. çeyrekte 818 milyon dolar kar elde etti. Firmanın geçen senenin aynı dönemindeki kar oranı ise 472 milyon dolardı. Apple, 2006 yılında 4,37 milyar dolar olan satışını arttırarak 5,41 milyar dolara ulaştı.

Firmanın CEO'su Steve Jobs, Apple'ın tarihindeki en yüksek satış ve kar oranlarına ulaştığını açıklarken, CFO Peter Oppenheimer, 4. dönemde 5,7 milyar dolarlık satış beklediklerini ekledi. Apple firması geçtiğimiz dönem içinde 1,76 milyon adet Macintosh bilgisayar satarken, geçen yıla göre bilgisayar satışında yüzde 33'lük bir büyüme kaydetti.

Macintosh'un en çok satıldığı dönemdeki satışları 150 bin ile geride bırakan firma, bir başka ilke daha imza attı. Bu dönemde 9,8 milyon iPod satılırken geçen seneye göre yüzde 21'lik artış kaydedildi.

İPHONE SATIŞ RAKAMLARI

Apple firması iPhone'un piyasaya verildiği ilk iki gün içinde 270 bin adet satıldığını açıkladı. Gelecek dönem sonunda 1 milyonluk satış hedeflediklerini belirten teknoloji devi, 2008 yılına kadar 10 milyon adetlik satış beklediklerini de iletti.

Apple, servis sağlayıcısı AT&T'den ne kadar gelir elde edeceğini ise açıklamadı. iPhone ve iPod aksesuar satışları ise 5 milyon dolar olarak açıklandı.

GOOGLE BEKLENTİLERİ YAKALAYAMADI

Dünyanın en büyük arama motoru Google, 3. çeyreğe ait sonuçları geçtiğimiz perşembe günü açıkladı.

Geçtiğimiz çeyrek dönemde 1 milyar dolar olan karını Google bu dönem 925 milyon dolar olarak gösterdi. Firma geçtiğimiz yıl aynı döneme göre ise yüzde 58'lik artış kaydetti. Rakamlar açıklandıktan sonra Google'ın hisseleri düştü.

YAHOO DÜŞÜŞTE

Yahoo geçtiğimiz dönem için 161 milyon dolar kar elde ettiğini açıkladı.

Merkezi Sunnyvale, California'da bulunan internet firması geçtiğimiz yıl aynı dönemde 164 milyon dolar kazanmıştı. Yahoo haziran ayında Terry Semel'in yerine yeni CEO olarak kuruculardan Jerry Yang'i getirmişti.

Yang, sonuçlardan sonra, Yahoo'yu kuvvetlendirmek için elinden gelen her şeyi yapacağını açıkladı.

AMAZON YATIRIMCILARIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Merkezi ABD'nin Seattle kentinde bulunan internetten alışveriş sitesi Amazon, yeni dönemde yatırımcıların yüzünü güldürdü.

3 aylık dönem sonunda 2,88 milyar dolar kar açıklayan Amazon, geçtiğimiz yıl aynı dönemde 2,14 milyar dolar elde etmişti. Wall Street'in beklentilerini aşan internet sitesi, medya ve elektronik satışlarının arttığını belirtirken, bir dahaki dönem için 3 milyar dolarlık gelir elde etmeyi hedefliyor.

Açıklama yapan diğer teknoloji şirketlerinden İntel, IBM, Ericsson, AT&T geçtiğimiz dönem için başarılı sonuçlar açıklarken, Motorola ve AMD dönemi düşüşle kapattı.

(CHA)