kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Havada El Kaide paniği

Recep AKTEPE / Özgür ÖNDER /Öner ŞAN /Soner ÖZCAN
Lefkoşa-İstanbul seferini yapan Atlasjet uçağı El Kaide bağlantılı olduğu iddia edilen iki korsan tarafından kaçırıldı. Korsanlar Tahran'a gitmek istedi, pilotlar Antalya'ya indi. Pilotlar iniş sonrası kokpit camından, yolcular da yan ve arka kapılardan kaçtı. İki korsan 5.5 saat sonra teslim oldu..
Türkiye, dün benzerine az rastlanır bir uçak kaçırma olayı yaşadı. Biri Türk, diğeri Suriye pasaportlu olan ancak Filistin uyruklu olduğu sanılan iki hava korsanı dün sabah saatlerinde Lefkoşa-İstanbul seferini yapan Atlasjet Havayolları'na ait bir yolcu uçağını kaçırdı. Türkiye'ye kabus gibi 5.5 saat yaşatan ve önce pilotların kokpit penceresinden, yolcuların büyük kısmının da kapılardan kaçtığı eylem, korsanların teslim olmasıyla kansız sona erdi. Terörle Mücadele Şubesi'ne götürülen zanlıların, "El Kaide sempatizanıyız" dedikleri de ileri sürüldü.

07.30'DA KAÇIRILMA SİNYALİ...
Atlasjet Havayolları'nın "Worldfocus'' havayolları şirketinden kiraladığı MD-83 tipi yolcu uçağı, dün sabah saat 06.50'de KKTC'nin Lefkoşa kentinden Ercan Havaalanı'ndan İstanbul'a gitmek üzere havalandı. Ancak 140 yolcusu ve 5 mürettebatı bulunan KK 1011 sefer sayılı uçaktan saat 07.30 sıralarında Mersin üzerinde kaçırılma sinyali verildi. Yolcular arasından kokpite gelerek kapıyı açmaya çalışan Mehmet Reşat Özlü ile Suriye pasaportu bulunduğu ancak Filistinli olduğu sanılan Mommen Abdül Aziz Talikh, uçuş sırasında daima kilitli tutulan ve ancak şifreyle girilen kapıyı açamadı. Durumu fark eden kabin görevlisi Berna Beyaz, iki kişinin yanına gelerek ne istediklerini sordu. İki hava korsanı da, yanlarında bomba olduğunu belirterek, uçağı kaçırdıklarını söyledi. Bunun üzerine Beyaz, pilotla hava korsanlarını telefonla görüştürdü. Kaptan pilot Faruk Çağımnı ve ikinci pilot Cemal Doğanay ile görüşen korsanlar, pilotlara uçağın Tahran'a inmesini istediklerini bildirdi.

KOKPİT KAPISINI TEKMELEDİLER
Hava korsanlarından biri elindeki siyah banda bağlı ve elektrik kablolarının bulunduğu pakette bomba olduğunu söylerken, pilotlar, uçağı yakıt ikmali için Antalya Havalimanı'na indireceklerini belirtti. Bu duruma sinirlenen hava korsanları, kokpit kapısını tekmelemeye başladı. Bu sırada pilot, ani bir hareketle uçağı alçalttı. Uçağın düşeceğini düşünen yolcular arasında büyük panik yaşandı. Hava korsanlarının karşı çıkmasına rağmen pilotlar, bir kez havalimanını pas geçtikten sonra saat 08.15'de Antalya Havalimanı'na indi. İnişin hemen ardından iddiaya göre hava korsanları kokpit kapısını kırmaya çalışırken, iki pilot kokpit camlarından kaçtı.

KARAMBOLDE KAPILARI AÇTILAR
Bir süre sonra klimanın çalışmamasından dolayı sıcak ve havasızlık nedeniyle özellikle çocuk ve yaşlı yolcular arasından fenalaşanlar oldu. Hava korsanları, yaşlı ve çocuk yolcuların tahliyesine izin verdi. Ancak saat 10.15'te çocuklar, kadınlar ve yaşlılar ön kapıya toplandığı sırada oluşan karmaşadan yaralanan arka taraftaki bir grup yolcu, kanadın üzerindeki acil çıkış kapısını açtı ve kaçmaya başladı. Ardından uçakta 9 yolcu, 4 mürettebat ve 2 korsan kaldı. Saat 11.00'de kalan yolculardan bir kısmı ile bir hostes daha uçaktan indi. Saat 11.30'da da Ankara'dan olası bir operasyona destek için gönderilen Özel Harekât timi Askeri Havalimanı'na iniş yaptı. Saat 11.45'de ise Antalya Emniyeti'nden 3 Özel Harekâtçı, "teknik ekip" olduklarını söyleyerek uçağa arkadan girdi ve operasyon için altyapı çalışması yaptı. Ekip bir süre kaldıktan sonra ayrıldı.

BİR YOLCU DA GÖZALTINDA...
12.40'da ise uçakta kalan yolculardan önce biri, ardından 3'ü serbest bırakıldı. 12.56'da 3 mürettebat da serbest bırakıldı. 12.58'de hava korsanlarından biri yanında başka biriyle uçaktan indi. Saat 13.00'de Terörle Mücadele'ye ait bir araç uçağın yanına geldi ve iki korsan araçtan inen 3 polise teslim oldu. Yolcular arasında şüpheli bulunan bir kişi de gözaltına alındı.
Haberin fotoğrafları