kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ağustos 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Zayıflama haplarını gebe kalmadan 3 ay önce bırakın!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
16.08.2007
Gebelik öncesindeki kilo anne adayları için önemli. Ancak kilo kontrolünü diyet ve egzersiz yerine zayıflama haplarıyla yapıyorsanız bu ilaçları hamile kalmadan en az üç ay önce bırakın! Çünkü bu tür ilaçlar geç gebe kalınmasına, düşüğe ya da çocukta herhangi bir anomaliye yol açabilir..
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Şahmay, hamilelikle ilgili sizden gelen soruları yanıtladı:

* 30 yaşındayım, 3 senelik evliyim. Hem benim hem de eşimin çevresinde ikizler var. Ablamın da ikizleri oldu. Benim de ikiz doğurma şansım var mı?
Ailesinde ikiz olan kişilerin olmayanlara göre yüzde 80'de ya da 90'da bir ikiz doğurma şansı var. Ancak ailedeki ikizler tedavi sonucunda değilse!.. İkizlerin anne veya baba tarafından olması ya da birinci veya üçüncü kuşak önce görülmesi bu olasılığı ne artırır ne de azaltır.

* Tüberküloz tedavisi gördüm. Bu durum kısırlığa da yol açar mı?
Tüberküloz eğer zamanında teşhis ve tedavi edilmişse çok iyi. Ancak genellikle tüplerde hasar yaratan bir hastalıktır. Bu nedenle gebe kalmak isteyen anne adayı, önce tüplerini kontrol ettirmeli. Hasar varsa diğer yöntemlerle hamile kalabilir. Bazı kadınlar belirgin tüberküloz yaşamadıkları halde tüplerinde ya da rahminde tüberküloz olabilir. Yaptığımız bir araştırmada; hiçbir şikayeti olmayan kadınlarda yüzde 4 oranında tüberküloz tespit ettik. Gebe kalmak isteyen kadın için herhangi bir neden bulunamamışsa rahim biyopsisi araştırılmalı.

DÜŞÜKTEN EMİN OLUN
* 1984 doğumluyum ve 20 yaşında evlendim. İkişer haftalıkken iki düşüğüm oldu ve hamile kalmak istiyorum ama kalamıyorum. Nasıl bir yol önerirsiniz?
Düşüklerin sebebi araştırılmalı. Eşinde bir sorun olup olmadığına da bakılmalı. Tüplerde bir hasar var mı, hormonal durum dengeli mi değerlendirilmeli. Bir gebelikten söz edebilmek için ultrasonda gebelik kesesi veya çocuğu görmemiz gerekir. Bu durumun sonlanması düşük anlamına gelir. Bazen kimyasal gebelik dediğimiz, kanda gebelik hormonları yükselmesine karşılık ultrasonda görüntü olmaması durumu yaşanır. Kadınlar bu durumda düşük yaptıklarını zanneder, ancak bu düşük değildir.

AMELİYAT SON SEÇENEK
* Bende çikolata kisti tespit edildi. Önce ameliyat olmamı sonra gebe kalabileceğimi söylediler, doğru mu?
Halk arasında 'çikolata kistleri' olarak bilinen endometriyozis, eğer 3 cm. altında ise gebelikle ilgili hiç sorun yaratmaz. Bunların tedavisinde en çok önerilen yöntem gebe kalınmasıdır. Kistin varlığı; gebelik oluşumunu zorlaştırabilir, güçleştirebilir ancak engellemez. 3 cm. üzerinde olanları ise izlemek gerekir. Belli bir süre denemeye rağmen iyileşmeyen kistlerde ameliyat önerilebilir. Yapılan her ameliyat kadının gebe kalma şansını azalttığı için önce diğer yollar denenmeli, ameliyat son seçenek olarak görülmelidir.

* İşim gereği fiziğimin iyi olması gerekiyor. Ben de yediklerimi kontrol etmeyi çok iyi başaramadığım için uzun zamandır zayıflama ilaçları kullanıyordum. Bu durum gebe kalmamı etkiler mi? Çocuğa herhangi bir zararı olur mu?
öncesindeki kilo anne adayları için önemli. Ancak kilo kontrolünü diyet ve egzersiz yerine ilaçlarla yapan kadınlar bunların kullanımını gebe kalmadan en az 3 ay önce bırakmalı. Bu tür ilaçların riskleri tam değerlendirilmiş değildir. Anne adayına ne gibi etkileri olacağı tam olarak bilinmemekle birlikte geç gebe kalınmasına, düşüğe ya da çocukta herhangi bir özre yol açabilir. Zayıflamak için kullanılan birtakım hormonal ilaçların gebelik sırasında kullanılmaması gerekir. Gebelikte normalde 12 kilo alınır; bunun yarısı ilk 6 ayda, diğer yarısı da son 3 aydadır. Kadının kilo alması ile çocuğun gelişmesi arasında bire bir ilişki yok. Bu durum ancak anneye hasar verir.
Haberin fotoğrafları