kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Eşsiz koleksiyonunu Koç Vakfı'na bıraktı

HAYATİ ARIGAN
Amerikalı fotoğrafçı Josephine Powell'in Vehbi Koç Vakfı'na bağışladığı muhteşem Anadolu arşivi, Sadberk Hanım Müzesi'nde sergilenecek..
Ömrünün son 30 yılını, Anadolu'yu gezerek göçebe ve köy yaşamını belgelemeye adayan Amerikalı serbest fotoğrafçı Josephine Powell, ölmeden 3 ay önce mirasını Vehbi Koç Vakfı'na bağışladı. Çektiği 40 bin kare fotoğraf, bin 400 ciltlik bir kütüphane, çeşitli dokuma ve tarım aletleri, yüzlerce birbirinden eşsiz kilim, halı, çuval, çadır gibi zengin el dokuma örneklerinden müteşekkil bir Anadolu koleksiyonu oluşturan Powell, eserlerin yaşatılması için Vehbi Koç Vakfı'na vasiyette bulundu. Vakıf Beyoğlu Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak vasiyetin resmen yönetilmesi, tasfiyesi ile vasiyetin açılarak yerine getirilmesi için dava açtı.

TÜRKİYE'DE YATIYOR
Anadolu gezgini Powell 19 Ocak'ta kalp yetmezliği sonucu 17 yıldır yaşadığı Cihangir'deki evinde 88 yaşında hayata gözlerini yumdu. Josephine Powell, Feriköy Protestan Mezarlığı'nda toprağa verildi. Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi Müdür Vekili Hülya Bilgili, Powell koleksiyonunu çağdaş müzecilik anlayışında sergileyeceklerini ve bu değerli koleksiyonun gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayacaklarını söyledi. Bilgili, Powell'in kilim örneklerinin müze koleksiyonunu zenginleştirdiğini belirtti.
Haberin fotoğrafları