kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Matematik köyünde savaşa devam

MÜJGÂN HALİS
11.08.2007
Matematik sevgisiyle bir araya geldiler, inşaatına ter akıttıkları bir köy oluşturdular. Ali Nesin ve öğrencileri bürokratik engellerle kapılarına mühür vuranlara inat, kara tahtalarını açık havaya çıkararak 'Matematik Köyü'nden çıkmamakta kararlı..
'Matematik' ve 'köy' sözcükleri, bir cümlede yan yana yer alır mı diye daha önce düşündünüz mü? İhtimaldir ki bunu ilk kez Ali Nesin düşündü, oturdu, matematikçilerin bir araya geldiği bir köy oluşturmaya karar verdi. Ancak hiçbirimizin haberi olmadı bu fikirden, ta ki 'Matematik köyü kapatıldı' haberleri ajanslardan geçene kadar. İki aydır herkesin gözünün önünde süren inşaatı nedense yeni fark eden Selçuk Cumhuriyet Savcılığı, 'tarımsal amaçlı elektrik enerjisinin kaçak olarak kullanıldığı' ve 'izinsiz öğretim kurumu açılması' nedeniyle köydeki binaları mühürleyince, haberimiz oldu matematik köyünden. Üstüne üstlük, Enerji Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'ndan sonra, bu kez de Orman Bakanlığı 'kaçak çadır kurdukları' için yeni ceza makbuzuyla kapılarında.

HİÇBİR KAZANÇ YOK
Babası Aziz Nesin'in vasiyetlerinden biri olan matematik köyünü kurmak için tam 10 yıl düşünmüş Prof. Dr. Ali Nesin. Kırk yıllık dostu Sevan Nişanyan'la onlarca proje çizmişler, yazmışlar, bozmuşlar. Her şey 10 yıl önce öğrencilerini matematikten uzaklaştırmamak için cebinden paralar vererek düzenlediği yaz okullarıyla başlamış. Antalya, Bodrum, Gümüşlük, Şarköy, Amasra, Gökçeada'da yaptığı yaz okullarından sonra sabit bir yerde daha verimli çalışacaklarına ve Aziz Nesin Vakfı'na ait İzmir'in Şirince köyündeki arazisinin bunun için biçilmiş kaftan olduğuna karar vermiş. Ancak inşaatın maddi boyutu da gözünü korkutmuş, tam o sırada imdadına arkadaşı Nişanyan yetişmiş. Kendi aralarında yıllardır 'medrese' olarak adlandırdıkları 'matematik köyü'nün inşaatı için elinden gelen desteği vermiş. 100 kişinin aynı anda barınabileceği şekilde projelendirilen köy, dünyanın ilk matematik köyü. Kişisel hiçbir kazanç gütmeden işe girişen Ali Nesin, "Hem Türkiye hem bilim hem de çoluk çocuk kazanacak," diyor.

HENÜZ BİTMEDİ
İki ay önce yapımına başlanan Matematik köyünün inşaatında öğrenciler, gönüllüler, Aziz Nesin Vakfı çalışanları, hocalar birlikte çalışmış. Nesin: "Her biri bu köyün inşaatı için taş taşıdı, direk dikti, mıcır sırtlandı." Cumhuriyet Savcılığı'nın kapatmaya çalıştığı köy Türkiye'nin en önde gelen bilim kuruluşu TÜBİTAK, Bilgi Üniversitesi ve Türk Matematik Derneği tarafından da maddi olarak destekleniyor. Hiçbir öğrenciden para alınmayan köyde aslında, matematiğe gönül verenler birbirleriyle bilgilerini paylaşıyorlar. Sadece Ali Nesin değil, aralarında lisans ve mastır öğrencilerinin de bulunduğu altı kişi ders veriyor. Üç prefabrik, üç taş yapının inşa edildiği köyde şu ana kadar 11 oda, birer mutfak ve banyo, iki hamam, bir amfi tiyatro, bir dinlenme mekânı, bir de derslik var. Şu an 60 kişinin barındığı köyde, yeni eklenecek bölümlerle kişi sayısının 100'e çıkmasını planlıyor Ali Nesin. Kaçak Kuran kurslarına uygulanan kanun maddesinin kendilerine uygulanmak istendiğini, ancak matematik köyünün bir eğitim kurumu olmaktan ziyade, gönüllülerin bir araya gelerek bilgilerini paylaştıkları bir imece alanı olduğunu söylüyor: "Burada kayıt yok, diploma yok, sertifika yok, not yok, ders geçme yok." Üstelik kendisinin profesör olması dolayısıyla ders vermek için izin almak zorunda olmadığının da altını çiziyor. Yanlış elektrik kullandıklarının farkında bile olmadıklarını anlatarak, 'kaçak elektrik' iddialarının iyi niyetli olmadığını belirtiyor.

HAYAT MATEMATİK
Matematik köyünde hayat saat 06.00'da başlıyor. Bir saat içinde kahvaltılarını yapan köy sakinleri, 07.00'de kara tahtanın başına geçiyor ve bu ilk bölüm 11.00'e kadar sürüyor. Daha sonra öğlen sıcağı nedeniyle 16.00'ya kadar mola veriliyor, sonra ikinci ders saati başlıyor, ta ki uyuyana kadar. Köydeki öğrenciler her şeyi ortak yapıyor; bulaşık, çamaşır, yemek... Bir grup gencin neredeyse inzivaya çekilerek matematik çalışmasını herkesin takdir etmesini beklerken, önüne çıkarılan engeller Ali Nesin'i hayli üzmüş: "İnsanlar burada çok güzel bir şey yapmaya çalıştığımızı nasıl görmezler? Bu beni o kadar çok üzüyor ki." Türkiye'nin genç ve enerjik bir toplum olduğuna inanan Nesin, düşünmeyen insanların yanı sıra, öğrenmek isteyen gençlerin varlığını ülke için umut verici buluyor. Matematik köyüne gelmek için okulun en başarılı öğrencisi olmak da gerekmiyor. Ali Nesin'in tek kriteri, öğrenme isteği. İleride ev kadınları, ilköğretim öğrencileri gibi değişik kesimler için de matematik grupları düzenlemek onun en büyük hayallerinden biri. Diğer suçlamaların yanı sıra biz Şirince'deyken, bu kez de ormanlık alana izinsiz çadır kurdukları suçlamasıyla karşılaşan matematik sevdalıları, yollarından dönmemeye kararlı. Ali Nesin kararlılığını şöyle ifade ediyor: "Derslikleri mühürlediler, kalacağımız yerler de mühürlenecek, biz de önlem olarak çadır kurduk. Köyün çöplüğünü temizledik ve çadır alanı haline getirdik. Şimdi bize oradan da gidin diyorlar. Biz yaptığımız işin doğruluğuna inanıyoruz, burası dünya çapında bir yer olacak. Eminiz bu ülkede izan sahibi birkaç kişi vardır ve kapımıza takılan o mühürü kaldırtır."