kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Vörland’lılar, ısınan küresel hayatlarını ‘Kumdan Adam’lar, yağmur şemsiyeleri ve artık anıta dönüşmüş benzin pompaları arasında yaşıyor.

Dünyanın en sıcak zaman yolculuğu

Evrim ALTUĞ
11.08.2007
Colors dergisi, 271. hayali sayısında, 'Vörland'a Hoşgeldiniz' başlığı altında yazdığı senaryoda, küresel ısınma ve etkilerini mizahi bir yaklaşımla ele alıyor..
Küresel kültür dergisi Colors, yaz sıcağının yıl boyunca sürdüğü, ormanların tükendiği, petrolün olmadığı bir dünya kurgulamış. Colors son sayısının sayfaları arasında, İsveç kıyılarında bulunan hayali 'Vörland' adasından, 2057 yazında yaşanacak sıradışı görüntüleri sunuyor. Daha çok, kara mizahın gelişen fotoğraf teknolojisi ile harmanlandığı çalışmalar, küresel ısınma meselesine karşı getirilen ekolojik, pratik ve etik çözümlerin görsel bir bileşimi. Örneğin, Vörland'ın en iyi 'vebab'ı yani vejetaryen kebabı, 'İstanbul Vebab'da yapılıyor. Çünkü tükenmek üzere olan zavallı hayvanlar, öldürülmek istenmiyor. Dedelerinin anlattığı kardan adam masallarından etkilenen Vörland'lı çocukların yaptığı 'kumdan adam' ise, Vörland plajının yeni maskotu olmuş. Öte yandan, petrol çağından kalma benzin istasyonu 'anıtı' ise, restore edildikten sonra Vörland'ın gözde tarihi ve turistik eserleri arasına girmiş. Vörland sakinlerinden biri olan, eski New York'lu, yeni mülteci Jackson Panser'ın üzerinize düşen her bir yağmur damlasını 'saklayan' yeni 'şemsiyeli çanta'sı da, derginin çevre kaygılı favorileri arasında.

BU GİDİŞLE NEREYE KADAR?
Muhabiri Karl Prinsson ve editoryal ekibini Vörland'a ve 2057 yılına gönderen Colors dergisinin başyazısında da haklı olarak "Eğer dünya ısınmaya devam ederse ne olur?" sorusunun altı çiziliyor. Yazıda, 2057 yılında insan ve canlıların soyunun tükenmesinden de söz ediliyor. Vörland'ın küresel ısınma ile 'turistikleşmesi'ne vurgunun yapıldığı başyazıdan ayrıca, doğal enerji kaynaklarının kullanıldığı Vörland'da, ulaşımın sıcak hava balonlarıyla sağlandığı, kimi Vörlandlıların ise ağır endüstriye dayalı işlerini bırakıp, alternatif enerji kaynaklarından geçimini sağlamaya başladıkları öğrenilebiliyor. Bilgi için: www.colorsmagazine.com
Haberin fotoğrafları