kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Borsada rekor işlem hacmi!

Yeni Haber
ABD Merkez Bankası'nın açıklamalarıyla moral bulan İMKB, yüzde 4.73 yükselerek 46 bin 576 puandan kapandı. İMKB'de işlem hacmi bugün 3.43 milyar YTL ile tarihindeki en yüksek seviyeye ulaştı.

FED'İN AÇIKLAMALARI PİYASALARI RAHATLATTI


ABD Merkez Bankası (Fed) iskonto faizini yüzde 5.75'e düşürdüğünü ve gösterge faiz oranlarını yüzde 5.25 seviyesinde değiştirmeden bıraktığını açıklamasının ardından ABD vadeli işlemler ve Avrupa borsalarının toparlanması İMKB'ye de özellikle banka hisseleri liderliğinde alım getirdi.

İşlem hacminde yüksek hisselerden Garanti yüzde 6.21, İş Bankası yüzde 7.76, Yapı Kredi yüzde 7.1 değer kazandı.

İMKB Ulusal 100 yüzde 4.73 artışla 46,576.86 seviyesine yükselirken, işlem hacmi ise 3.43 milyar YTL ile tarihi rekor seviyesine çıktı. Sabah saatlerinde 1.42 seviyelerine çıkan dolar, 1.35'in altına kadar indi.

İktisat Yatırım Araştırma Direktörü Muhittin Küley, bu gelişmenin trendin yukarı dönüş işareti olarak kabul edilip edilmeyeceği sorusuna, şu yanıtı verdi:

"Trend döndü demek için erken. Bu, Fed'in borç vermede uyguladığı faiz. Uygulamada Fed'in adım atabileceğinin göstergesi. Fed'in açıklamasında da endişe olduğunu görüyoruz. Bugün bir rahatlattı ama geçtiğimiz hafta da merkez bankalarının para enjekte etmesinde rahatlama oluyordu. Bundan sonra kurlar ve yen tarafı önem taşıyacak. Avrupa yükseldi biz de yükseldik."

Fed yaptığı yazılı açıklamada, "Finans piyasası koşulları bozuldu ve sıkı kredi koşulları ve artan belirsizliğin ekonomik büyümeyi sınırlandırması potansiyeli bulunmaktadır" dedi.

Büyümeye yönelik aşağıya yönelik risklerin önemli ölçüde arttığını belirten Fed, ekonomiye yönelik olumsuz etkileri gidermek için "gerektiği kadar hareket etmeye" hazır olduğunu belirtti.

Açıklamanın ardından ABD vadeli işlemlerinde artışlar hızlandı, Avrupa borsaları yüzde 1 yükseldi. ABD Hazine tahvillerinin kazançlarını artırdıktan sonra önceki seviyelere geri döndü. Dolar ise euro karşısında düşerken, yen karşısında yükseldi. ABD ham petrolü ise açıklamanın ardından 1 dolar yükselerek varil başına 72 dolara çıktı.


PARA PİYASALARINDA DURUM

FED açıklamasıyla son bir haftada kan kaybeden lira yüzde 2 değer kazanırken, bono faizi de geriledi. Ancak piyasa uzmanları temkinli havanın bir süre daha devam edeceğini düşünüyorlar.

Bankalararası piyasada bugün yurtdışındaki riskten kaçınma hareketinin artması ve buna bağlı olarak da düşük faizle borçlanarak yüksek getirili piyasalara yatırım yapma anlamına gelen carry trade işlemlerinde en çok kullanılan para birimi olan Japon yeninin hızla yükselişe geçmesiyle 1.42 YTL'nin üzerine çıkan dolar/YTL paritesi, Fed açıklamasının ardından 1.35 YTL'yi aşağı yönlü kırdı.

Bono tarafında da gösterge 6 Mayıs 2009 vadeli kıymetin faizi yüzde 18.71 ile dünkü seviyelerinden kapanırken, Pazartesi valörlü işlemlerde ise yüzde 18.51'e kadar geriledi. Ancak, yabancı payının yüksek olması nedeniyle son günlerdeki çalkantıdan daha çok etkilenen ve faizi yüzde 19.12 olan fonlama maliyetini de geçen 7 Mart 2012 ve 13 Ağustos 2008 vadeli kıymetlerin ortalama bileşik faizi yeniden yüzde 19'un altına indi.

Bir bankanın bono işlemcisi, "Şu aşamada FED kararının geçici bir rahatlama mı yaptığı yoksa durumun kontrol altına alınmaya başlandığı anlamına mı geldiğini söylemek için çok erken. Ancak bu karar, kontrol altına alınabileceği niyetini göstermesi açısından olumlu karşılandı. Ancak durumun netleşmesi için önümüzdeki günlerde temkinli bir iyimserliğin hakim olacağını düşünüyorum. Önümüzdeki hafta içinde belirleyici ABD borsasının bu akşamki kapanışı olacak" dedi.

Gösterge faiz oranının değiştirmeyen FED, iskonto faiz oranını yarım puan indirerek yüzde 5.75'e çekerken, finansal piyasa koşullarının bozulduğunu ve ekonomik büyümeye yönelik aşağı yönlü risklerin de önemli ölçüde arttığını söyledi. FED, ayrıca gerektiği gibi müdahale etmeye de hazır olduğunu bildirdi.

FED'in bu açıklaması piyasa kapanışına az bir zaman kala gelirken, Merkez Bankası gösterge kurlarına göre lira, dolar ve euro karşısında sırasıyla yüzde 0.4 ve yüzde 0.62 değer kaybetti.

Merkez Bankası gösterge dolar kurunu 1.3880/1.3947 YTL, euro kurunu 1.8663/1.8753 YTL, pariteyi de 1.3446 olarak açıkladı.

Bankalararası piyasa kapanışında ise en iyi dolar alış ve satış kotasyonları 1.3585/1.3615 oldu. Böylelikle çalkantının en yoğun hissedildiği son bir haftada liradaki toplam değer kaybı da yüzde 4'e ulaştı. Yarın valörlü işlemlerde dolar, kısa bir süreliğine de olsa 1.35 seviyesinin altına inerken, saat 1625'te en iyi dolar alış ve satış kotasyonları 1.3550/80 YTL seviyesindeydi.

Fed'in kararı tüm dünya piyasalarında yukarı yönlü bir hareket yaşanmasına neden oldu. Ekside seyreden Dow Jones vadeli işlemlerde yüzde 2'ye yakın yükselirken, Avrupa borsalarındaki değer artışı da yüzde 2'nin üzerine çıktı. Dolar, yen karşısında değerlenirken, euroya göre de yaklaşık yüzde 0.5 geriledi.


AJANSLAR