kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bunlardan Uzak Durun

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
14.08.2007
* Kafein: Gebelik döneminde uzak durulması gereken bir madde. Kahve, çay ve kola gibi kafein içeren ürünlerin tüketimi mümkün olduğu kadar azaltılmalı. Eğer kahve ya da diğer kafeinli içecekler fazla tüketiliyorsa, gebelik öncesinde bunların kademeli şekilde azaltılması gerekir. Gebelik öncesi dönemden itibaren kola ve bitki çaylarından da uzak durulması faydalı.

* Suni tatlandırıcılar: Günümüzde aspartam veya diğer suni tatlandırıcı maddeleri içeren birçok diyet gıda maddesi yaygın olarak tüketiliyor. Bu ürünlerin kullanımı gebe olmayan kişilerde güvenlidir ancak gebelik sırasında suni tatlandırıcıların kullanımı ile ilgili yeterli çalışma yok. Bu yüzden hamileyken suni tatlandırıcılar ve bunları içeren ürünlerin mümkün olduğu kadar az tüketilmesi öneriliyor.

* Katkı maddeleri: Birçok hazır gıdanın tazeliğini koruyabilmesi için nitrat içeren katkı maddeleri kullanılıyor. Ancak gebelik döneminde bu ürünlerin tüketilmemesi öneriliyor. Bunun yanında taze meyve ve sebzelerin de; üretim sırasında kullanılan böcek ilaçları ve gübrelerin içerdiği kimyasallardan arınabilmeleri için yenmeden önce çok iyi yıkanmaları gerekiyor.