kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yalıtımla enerjide yüzde 50 tasarruf

EBRU ERDOĞAN
09.08.2007
Enerji tüketiminin yüzde 33'ünün binaların ısıtılması için kullanıldığını belirten Mardav Genel Müdürü Levent Pelesen, yalıtımla bu oranın yarıya indirilebileceğini söyledi..
ABD'li Dow ve Belçikalı Ravago'nun Türkiye'deki yalıtım şirketi Mardav'ın Genel Müdürü Levent Pelesen, Türkiye'de son 15 yılda enerji tüketiminin iki katına çıktığını belirterek, bu tüketimin yüzde 33'ünün binalardaki ısıtma ve soğutma amacıyla kullanıldığını belirtti. Bunun özellikle küresel ısınmanın kendini gösterdiği şu günlerde ülke ekonomisi için ciddi bir tehdit oluşturduğunu ifade eden Pelesen, "Binalarda ısı yalıtımıyla en azından bu tüketimin yarısının önüne geçebiliriz" dedi.

* Binalardaki enerji tasarrufunda ısı yalıtımının önemi ne?
Türkiye'de 1990 yılından bugüne baktığımızda, enerji tüketiminin iki kat arttığını görüyoruz. 1990'lı yıllarda 50 milyon ton eşdeğeri petrol enerji tüketimimiz varken bugün bu rakam 100 milyon ton civarında. Üstelik Türkiye o yıllarda ihtiyacı olan enerjinin yüzde 45'ini kendi üretebilirken, bugün ancak yüzde 25'ini üretebilir hale geldi. Tüketilen bu enerjinin yüzde 33'ü binaların ısıtılması veya soğutulması amacıyla kullanılıyor. Bu rakam daha da artacak. Çünkü soğutma amacıyla enerji kullanımı Türkiye'de daha çok iş ve alışveriş merkezlerindeydi. Ancak bu yıl gördük ki, konutların da soğutulması yönünde büyük bir talep var. Sonuçta enerjiyi verimli kullanmamız gerekiyor.